POZOR: O tieto opachy majú v zahraničí veľký záujem. Ako ich využívame my?

NETKY.SK • 16 Október 2020, 15:14 • 2 min
POZOR: O tieto opachy majú v zahraničí veľký záujem. Ako ich využívame my?

Slovensko aj v čase pandémie môže mnohé nevyužívané objekty, ktorých sú na Slovensku stovky, aspoň provizórne prerobiť a napríklad na provizórnu poľnú nemocnicu, ako sa to udeje čoskoro v Prahe, kde na tento účel budú slúžiť opustené haly.

slovakia

left justify in out

Urbexler Ivan Donoval takto zdokumentoval mnohé budovy, ktoré by sa mohli zrenovovať a slúžiť na niečo iné. V modernej architektúre je čím ďalej tým viacej populárna. „Adaptívne opätovné použitie, alebo adaptívne opätovné použitie architektúry, je proces, pri využití existujúcich budov, ktoré prežili ich pôvodný účel, pre rôzne využitie alebo funkcie,“ vysvetľuje portál greelane.com.

 

 

Nový život

No nevyhnutnou snahou pri tomto type architektúry je aj udržať pôvodné historické prvky a vlastne vytvoriť z pôvodnej veci zaujímavý doplnok interiéru či exteriéru. „Stále väčší počet príkladov možno nájsť po celom svete. Uzavreté školy môžu byť premenené na byty. Stará továreň sa môže stať múzeom,“ dopĺňa portál.

 

Staré kostoly

„Vstupné dvere vyzerajú byť poškodené, zrejme nebudem prvý, kto sa chcel pozrieť do opusteného kostola,“ začal svoje rozprávanie pri vstupe do opusteného a zubom času zničeného kostola v Českej republike. Bol prekvapený, že aj v Česku niekto vylomil dvere i na kostole. Medzi kódex cti tzv. urbexlerov patrí, že nikdy nič nezničia a podľa možností sa radšej ničoho nechytajú. Bývalé kostoly sa môžu využívať ako múzeá, je škoda nechať ich chátrať, jednak z úcty k viere ľudí, ale aj kultúrnemu dedičstvu.

 

Nebezpečenstvo

Takéto mapovanie, ktoré robia urbexleri, môže to aj nebezpečné. Urbexler Ivan Donoval na to poukázal napríklad v štôlni antimónovej bane. Vyzval ľudí, aby sa v žiadnom prípade radšej ničoho nechytali, lebo najmä v banských objektoch hrozí zásyp.

 

 

Kódex

No urbexler na prvý pohľad porušuje ďalšiu radu komunity – nikde nechodiť sám. Ale to môže byť len zdanie, pretože to tak pôsobí na videu. No iné video prezrádza, že niekto šoféruje auto s ním. Rozpráva však len on a nerobí zábery ani na seba, ani na nikoho iného. V tomto je rozdielny od najznámejších slovenských tvorcov pohľadov do nebezpečných či opustených miest.

 

Mnohí pomáhajú

Pozrel sa aj na inú sakrálnu stavbu, resp. jej ruiny – kostola Sv. Kozmu a Damiána. „Dnes je to už len ruina, o ktorú sa nikto dlhé roky nezaujímal," vysvetlil. No tento kostol bol zničený tým, že sa prestali oň zaujímať už v 19. storočí, pretože miestni sa rozhodli pre vybudovanie nového. Po rokoch teraz existuje občianske združenie, ktoré miestu pomáha.

 

Plaváreň Tesly

Na Orave však zmapoval aj stav opustenej plavárne. „Nenechajte ma zničiť, zachráňte ma, môžem slúžiť na niečo iné,“ prečítal v úvode videa transparent z plachty, na ktorom bol odkaz, ktorý vystihuje aj jednu z úloh urbexlerov – ponúkať objekty na to, aby ešte poslúžili. Takto vzniká zoznam objektov a dáva sa zrkadlo aj pred spoločnosť, ktorá je voči tomu zväčša apatická.

 

 

Naivná predstava?

Je to však výzva aj pre štátne orgány. Ak by sa nevyužité miesta napr. využili ako oficiálne miesto, kde môžu prespávať bezdomovci, mohli by za to na objekte aspoň niečo symbolické odpracovať. Ako sa hovorí, kto chce, hľadá riešenia, kto nechce, hľadá dôvody.

 

Transparent

V bazéne sa stále nachádza voda a Donoval sa pri natáčaní náročných záberov zničeného objektu, ktorý niekedy slúžil pohybu a športovaniu, aj pousmial. „Vďaka tomu, že ta zostala voda, budú mať v zime, keď začne mrznúť, v Nižnej klzisko,“ povedal. Dodal, že niekdajší raj oravských plavcov a plavčíkov je nefunkčný len od roku 2013. Nespozoroval tu žiadny havarijný stav, a tak by sa miesto mohlo naďalej využívať na iné účely. Presne ako na hlása transparent.

 

Potrebné investície

„Skôr je schátraná, pretože sa neudržiava. Vraj by potrebovala investíviu 1 a pol milióna eur," zdôraznil. Miesto pritom postavili len v roku 1983, čo nie je ani 40 rokov, pričom mnohé objekty fungovali i fungujú oveľa dlhšie. Plaváreň vybudovali ešte ako miesto na rekreáciu pre približne 9-tisíc zamestnancov Tesly, ktorí vyrábali televízory.

 

 

Gymnázium

14. júna 2014 bolo zo siete škôl vyradené zvolenské Gymnázium Mateja Bela. Aj sem sa Donoval vybral, aby poukázal, aké objekty Slovensko nevyužíva a mohlo by. V budove je už pod vplyvom času veľa poškodeného, čo je až neuveriteľné za taký krátky čas.

 

Bernolákovo

Pozrel si aj iné budovy, ktoré by sa dali využívať pri problémoch s bývaním, napríklad pre bezdomovcov. No všetko vždy závisí aj od rozhodnutia statikov. Opustený bytový dom v Bernolákove, ktoré urbexler taktiež navštvívil, je však novostavbou, v ktorej nikto nebýval. Problém so statikou by teda nemal hroziť. Tu už však nastáva problém, že budova nepatrí štátu.

 

Okrem miest, o ktorých sa veľa nehovorí, Donoval navštívil aj snáď najslávnejší urpex na svete – opustené ukrajinské mesto Pripyat v tesnej blízkosti vybuchnutej jadrovej elektrárne Černobyľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies