Poznáte pozadie Veľkonočných sviatkov? Čo znamená anglické Easter?

NETKY.SK • 1 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
Poznáte pozadie Veľkonočných sviatkov? Čo znamená anglické Easter?

Veľká noc je obdobím, kedy si kresťania pripomínajú Ježišovu smrť a zmŕtvychvstanie.

slovakia

left justify in out

Význam Veľkej noci

Príbeh o ukrižovaní a zmŕtvychvstaní je taký významný, že je vyrozprávaný vo všetkých štyroch evanjeliách v Novom zákone. V skutočnosti sa celý náš kalendár točí okolo Veľkej noci, rovnako ako školské prázdniny, a teda často aj rodinné sviatky. Na Veľký piatok a Veľkonočný pondelok sú naň dva štátne sviatky. Obchody skladujú čokoládové vajíčka a reklama je plná odkazov na Veľkú noc. Či už ste kresťania, alebo nie, Veľkú noc si nemôžete nechať ujsť a postupom času sviatok prilákal rôzne ľudové tradície.

Slovo "Veľká noc" (anglicky Easter)

O pôvode anglického slova pre Veľkú noc – Easter -  sa vedú spory. Ctihodný Bede (673-735 nl) bol fascinovaný datovaním Veľkej noci a predpokladal, že toto slovo pochádza od anglosaskej bohyne Eostre. Je však jediným zdrojom tejto myšlienky a nie je tam žiadna iná zmienka o tejto bohyni v materiáli, ktorý by nepochádzal priamo alebo nepriamo od Bedeho.
Na Bede sa bežne spolieha ako na presný zdroj, no niektorí učenci si myslia, že táto bohyňa neexistovala. Encyclopaedia Britannica hovorí: „Teraz je rozšírený konsenzus, že...“ germánske zdrojové slovo viedlo k anglickému slovu Easter, cez anglosaský jazyk, čo tiež viedlo k nemeckému slovu pre Veľkú noc, čo je Ostern.

Predpokladá sa, že pochádza zo slova pre úsvit, ktoré súviselo so slovom pre východ, pretože na východe vychádza slnko za úsvitu. Eostur-monaþ (Veľkonočný mesiac) bol anglosaský názov mesiaca, ktorý sme teraz nazývali apríl. Takže sviatok Veľkej noci môže byť pomenovaný podľa mesiaca, do ktorého zvyčajne spadá.

Niektorí ľudia hovoria, že by sme nemali používať slovo „Veľká noc“, pretože môže odkazovať na pohanské božstvo, ale to isté platí pre všetky dni nášho týždňa, ktoré sú pomenované hlavne po anglosaských božstvách.

Mesiace január a marec sú pomenované po rímskych bohoch a mesiace júl a august sú pomenované po zbožštených rímskych cisároch. Ak by sme prestali používať slová, pretože v dávnej minulosti možno mala etymológiu odvodenú od pohanského božstva, na ktoré sme zabudli a už si ho nectíme a neveríme mu, potom by to znehodnotilo takmer všetky naše kalendáre a denníky a väčšina cirkevných upozornení dosky.

Dnes je realita taká, že slovo Veľká noc sa spája s kresťanským sviatkom, aj keď sa spája s mnohými nekresťanskými alebo kvázi kresťanskými ľudovými tradíciami ako maľované vajíčka.

Slovo Veľká noc v Biblii

Niektorí ľudia tvrdia, že kresťania by nemali používať slovo Veľká noc, pretože sa nenachádza v Biblii, ale potom ani slovo Biblia nie je v Biblii. Mnohým ľuďom však uniká, že slovo Veľká noc je v Biblii, aj keď v niektorých starých verziách. Bol použitý v Novom zákone Williama Tyndala a v skutočnosti sa stále nachádza v jednom veľmi bežnom preklade anglickej Biblie.
King James Version (KJV) používa slovo Veľká noc len v jednom verši v Skutkoch 12:4. Prvé vydania King James Version obsahovali aj tabuľku na nájdenie dátumu Veľkej noci. Anglikánska cirkev zjavne nemala námietky proti použitiu slova Veľká noc.


Pascha

Pascha nie je v skutočnosti grécke slovo, bol to spôsob, akým sa hovorí a píše aramejský פָּסחָא (Pascha) ekvivalent hebrejského slova פֶּסַח (Pesach) gréckymi písmenami. To je to, čo dáva slovo Veľkej noci vo väčšine európskych jazykov. Napríklad po latinsky Pascha, po francúzsky Pâques, po španielsky Pascua, po portugalsky Páscoa, po taliansky Pasqua, po rusky Пасха a po walesky Pasg. V angličtine sa toto slovo nachádza vo výraze „paschal lamb“.

Hlavným dôvodom, prečo William Tyndale nepoužil slovo „Pesover“ je jednoducho to, že toto slovo vtedy v angličtine neexistovalo. Ďalším dôvodom môže byť to, že Martin Luther urobil ekvivalent v nemčine a Tyndale poznal nemčinu a Lutherovu prácu. Po dokončení Nového zákona v roku 1526 však Tyndale začal prekladať Starý zákon z hebrejčiny. Jeho Penteteuch vyšiel v januári 1530, keď rok začínal v marci, takže sa to teraz počítalo ako rok 1531, napísaný konvenciou ako 1530/1. Keď Tyndale prišiel k hebrejskému פֶּסַח (Pesach), prevzal koreň hebrejského slova, ktoré znamená „prechádzať“, a použil ho na vytvorenie anglického slova „Passover“, ktoré bolo potom vytlačené ako „passeouer“, keď a v sa používali zameniteľne.

Výraz Pesach sa rýchlo ujal. Dnes je to slovo, ktoré pre sviatok používajú židia aj kresťania. Takže teraz všetky moderné preklady Nového zákona používajú slovo Pascha, ktoré vymyslel Tyndale, namiesto slova Veľká noc, ale stále je v jednom verši v KJV.

Kedy je Veľká noc?

Spor o to, ktorý dátum použiť na Veľkú noc, sa začal v ranej cirkvi v 2. storočí nášho letopočtu. Pôvodný dátum ukrižovania a vzkriesenia nasledoval po židovskej Veľkej noci s dátumom uvedeným v 3. Mojžišovej 23. Keď sa Cirkev stala menej židovskou a viac pohanskou, neriadili sa ani nepoznali židovský kalendár. Pesach nebol pevným dňom v týždni, ale kresťania chceli vzkriesenie označiť v „prvý deň týždňa“ (Lukáš 24:1-6), t. j. v nedeľu. Diskusia a nezhody o najlepšom spôsobe výpočtu dátumu Veľkonočnej nedele odvtedy prebiehajú a zostávajú nevyriešené. Takže ani dnes nie všetci kresťania oslavujú Veľkú noc v rovnakom čase.

Raná cirkev a mesiánski Židia si to pamätali podľa židovského kalendára. Kresťania, ktorí sa riadia pravoslávnou tradíciou, a kresťania, ktorí sa riadia katolíckou a protestantskou tradíciou, oslavujú Veľkonočnú nedeľu v rôzne dni vypočítané rôznymi starodávnymi formuláciami. Aj tak je to niektoré roky rovnaké. Veľkonočná nedeľa bola rovnaká pre východných a západných kresťanov v rokoch 2010 a 2011, 2014 a 2017. Boli pokusy vytvoriť spoločnú Veľkonočnú nedeľu pre každý rok, ale doteraz to nefungovalo. Možno raz v budúcnosti budú. V roku 2024 je západná Veľkonočná nedeľa 31. marca a pravoslávna Veľkonočná nedeľa je 5. mája.

Veľkonočné bohoslužby
 
Väčšina kostolov má na Veľkonočnú nedeľu špeciálnu bohoslužbu. Je to čas ako Vianoce alebo dožinky, keď sú kostoly často o niečo plnšie, keď niektorí ľudia, ktorí by za normálnych okolností do kostola nechodili, cítia potrebu zúčastniť sa. Na niektorých miestach sa tiež koná špeciálna, často ekumenická ranná bohoslužba o 6:00 na Veľkonočný pondelok.

Nech už tieto sviatky nazvete akokoľvek a kedykoľvek, ležité je, že v tomto ročnom období si kresťania pripomínajú to, že Ježiš vstal z mŕtvych.

                       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Th Christian Today (www.christiantoday.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies