Poznáte najdrahšie čaje sveta?

NETKY.SK • 19 Október 2023, 11:00 • 2 min
Poznáte najdrahšie čaje sveta?

Čaj je nepochybne jedným z najpopulárnejších a najviac konzumovaných nápojov na celom svete už celé stáročia. Lieči, zahreje, poteší, dokáže mať krásnu vôňu, chuť...

slovakia

left justify in out

 Pritom paradoxom je, že prvá šálka čaju bola skonzumovaná pred takmer 5 000 rokmi vlastne len náhodou. V roku 2737 pred Kristom čínsky cisár Shen Nung zamiešal do vriacej vody niekoľko listov rastliny Camellia Sinensis. Tak bola na svete prvá oficiálna šálka čaju na svete.

Sú krajiny – najmä ázijské, kde existujú celé čajové rituály, ktorými si tento vznešený nápoj ctia ako niečo viac, než len obyčajnú tekutinu na odohnanie smädu. Najmä v Číne a Japonsku dokážu tradične čaj uctievať ako skutočný všeliek na telo aj dušu, a v posledních desaťročiach naučili aj nás – Západniarov, že naozaj dobrý čaj má svoju hodnotu a za niektoré si treba aj poriadne priplatiť.

Niektoré čaje naozaj nie sú žiadnym „lacným pitím“ a svojou cenou hrdo oznamujú svoju vzácnosť a výnimočnosť. Prevažná väčšina čajovníkov sa dodnes pestuje v Ázii, no niektoré pozoruhodné čaje môžu pochádzať aj z Južnej Ameriky alebo Afriky. Jedny z najdrahších čajových lístkov na svete produkujú dnes Čína a Srí Lanka. Luxusné čaje sa pestujú z vzácnych rastlín, ktoré často celé roky nedávajú listy, a preto sú výsledné sumy také vysoké.

Poďte sa s nami pozrieť na  8  najdrahších čajov na svete v súčasnosti podľa portálu luxebook.in.

1) Da Hong Pao- Čína
Údajne najdrahší čaj na svete je dnes Da-Hong Pao jeden kilogram stojí približne 1,2 milióna eur. Pre svoj nedostatok bol tento ultraluxusný čaj vyhlásený za národný poklad. Ide o odrodu oolong s históriou siahajúcou až do dynastie Ming. Čaj najvyššej kvality Da-Hong Pao pochádza z materských stromov, ktorých je dnes na planéte iba šesť.

2) Panda Dung Tea- Čína
Ako napovedá už samotný názov, výroba čaju Panda Dung Tea si vyžaduje použitie exkrementov medvedíka pandy ako hnojiva. Čaj má vo výsledku zaujímavú orieškovú príchuť s vysokým obsahom antioxidantov a ľudskému organizmu prináša mnoho zdravotných výhod. Čaj má pri varení jemnú bambusovú vôňu a predáva sa za približne 70 000 eur/kg.

3) Yellow Gold Tea Buds- Singapur
Len raz do roka sa zlaté púčiky tohto mimoriadne vzácneho čaju zbierajú pomocou zlatých nožov a potom sa starostlivo sušia na slnku. Čajové lístky sú potom ešte potiahnuté jedlými 24-karátovými zlatými vločkami. Tento luxusný čaj stojí okolo 7 800 eur za kilogram. Čaj má nezvyčajnú kovovo-kvetinovú dochuť a je dostupný iba v Singapure pod značkou TWG.

 

4) Silver Tips Imperial Tea- India
Tento oolong pochádza z Darjeelingu v Indii a je typický pre svoje výrazné puky, ktoré vyzerajú ako strieborné ihlice, ale aj luxusnú ovocnú vôňu. Čaj má komplexnú chuť s bohatou chuťou manga a exotického ovocia. V roku 2014 bol čaj Silver Tips Imperial vydražený za zhruba 1 800 eur/kg. Robí to z neho v súčasnosti najdrahší indický čaj.

5) Gyokuro- Japonsko
Gyokuro, čo v japončine znamená „perlová rosa“ alebo „nefritová rosa“, je všeobecne považovaný za jeden z najkvalitnejších zelených čajov v Japonsku. Tento zelený čaj je nesmierne komplexný a plný bohatých chutí, aj vďaka tomu, že sa pestuje tradične - v tieni slamených rohoží. Čaj Gyokuro sa vyrába od roku 1835 a stojí približne 650 eur/kg.

6) Pu-Erh Tea- China
 Čaj Pu-erh, napriek svojej nákladnosti jeden z najobľúbenejších čajov na svete, sa pestuje v Číne a bežne sa predáva vo forme čajových koláčikov, ktoré sa dajú variť.

Tisíc rokov starý čaj má množstvo zdravotných výhod – od priaznivých účinkov na tráviaci systém, cievny systém, cholesterol a srdce až po redukciu hmotnosti. Čaj Pu-erh je jedným z najdrahších čajov sveta, stojí približne 10 000 eur za kilogram

7) Gao Shan Tea- Taiwan
Čaj Gao Shan, často známy ako „čaj z vysokých hôr“, sa pestuje v taiwanských čajových záhradách v naozaj vysokých nadmorských výškach. Riedky vzduch, vysoká vlhkosť a nadmorská výška, v ktorej sa pestuje, môžu za výslednú bohatú, unikátnu chuť. Cena čaju je cca 250 eur za kilogram.

8) Tienchi Flower Tea- China
Čaj Tienchi Flower Tea je v Číne cennou komoditou, stojí približne 170 eur/kg. Čaj má sladkú a osviežujúcu chuť s vôňou podobnú ženšenu. Tvarom pripomína malé brokoličky a chuťou mätu. O čaji sa hovorí, že je jedným z najzdravších vôbec -  znižuje zápal, odstraňuje toxíny z tela, pomáha pri liečbe nespavosti, kožných problémoch, zvyšuje hladinu kyslíka. V Číne sa mu hovorí aj „všeliek“.

Tak čo, dostali ste chuť na lahodnú šálku čaju? Dobrú chuť a na zdravie!

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies