Poľská poslankyňa o prezidentovi Dudovi: Lámal ústavu namiesto toho, aby bol jej strážcom

NETKY.SK • 18 Júl 2020, 17:00 • 2 min
Poľská poslankyňa o prezidentovi Dudovi: Lámal ústavu namiesto toho, aby bol jej strážcom

V Poľsku ešte doznievajú minulotýždňové prezidentské voľby, ktorým predchádzala ostrá kampaň. Krajina je rozdelená na podporovateľov Andrzeja Dudu, resp. vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) a stúpencov opozície na čele s Občianskou platformou (PO), za ktorú kandidoval Rafał Trzaskowski. V prvom prejave Dudu, po opätovnom zvolení za hlavu štátu našich severných susedov, zaznela výzva ľuďom aby sa napriek obojstranne konfrontačnej kampane zjednotili v prospech Poľska. Duda sa ospravedlnil všetkým, ktorých počas piatich rokov niečím urazil. Trzaskowského pozval do prezidentského paláca, chcel mu ešte neskoro večer po voľbách podať ruku na znak zmierenia. Primátor Varšavy však neprišiel, lebo stále veril, že oficiálne výsledky nepotvrdia exit poll, v ktorom tesne viedol nominant PiS. Rozprávali sme sa s profesorkou ekonómie a ľavicovou poslankyňou poľského Sejmu Joannou Senyszyn, ktorá slovám prezidenta o snahe zjednotiť národ neverí.

slovakia

left justify in out

Pani poslankyňa, ako hodnotíte prezidentské voľby vrátane predvolebnej kampane?

Prezidentské voľby sa uskutočnili s narušením demokratických predpisov, štandardov a v rozpore s ústavou. V obidvoch kolách bola časť voličov pozbavená možnosti hlasovania. Kampaň bola konfrontačná. Kandidáti nemali rovnaký prístup do verejnoprávnych médií, lebo tie sú od roku 2015 propagandistickým nástrojom vládnucej strany. Poľská televízia i Poľské rádio propagovali len prezidenta Dudu. A jeho konkurentov ukazovali v zlom svetle, alebo vôbec. Vo veci znovuzvolenia prezidenta Dudu pracovala celá vláda na čele s premiérom Morawieckim. Minister pôdohospodárstva poslal 1,3 milióna poľnohospodárom list, v ktorom chválil Dudu, čo vyzerá na nelegálne financovanie kampane. Určite to bolo neúctivé.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Duży Format (@duzyformat),

 

Ako však hodnotíte príhovor prezidenta Andreja Dudu k národu, kde vyzval, aby sa národ zjednotil a aby sa ľudia navzájom ospravedlnili za tvrdú kampaň?

Prezident Duda počas celého päťročného mandátu slúžil svojej strane, bez lamentovania realizoval všetky odporúčania predsedu PiS, lámal ústavu namiesto toho, aby bol jej strážcom, nepriatelil sa s opozíciou, dokonca ňou opovrhoval, rozdeľoval a urážal Poliakov. Preto jeho výzvu k porozumeniu a vzájomnému prepáčeniu považujem za farizejské, ak nie až nepravdivé. Samozrejme, je povinný ospravedlniť sa za svoju kampaň a za celých päť rokov úradovania, ktoré poškodili Poľsko. Nech začne od komunity LGBT+, ktorej svojimi nezodpovednými prejavmi spôsobil veľkú krivdu a vystavil ju nebezpečenstvu. Ale nenechajme sa oklamať. Neospravedlní sa. Ledva sa uistil, že vyhral voľby a už bez hanby uviedol, že neľutuje slová, ktoré povedal v kampani. Je to zlé znamenie, ktoré potvrdzuje, že si nezaslúžil znovuzvolenie a naďalej bude prezidentom PiS. Nie Poľska.

 

img

 

Bude to také ľahké jeden druhému sa ospravedlniť a navzájom si odpustiť po takej tvrdej kampani?

Ľavica a náš kandidát (Robert Biedroń, pozn. red.) sa nemáme za čo ospravedlňovať. Prezident Duda má za čo, lebo časť jeho kampaňových slov bola homofóbna, xenofóbna a antisemitská, ale nechce sa ospravedlňovať. Pred nami je ďalších 5 rokov delenia, nerovnakého zaobchádzania, urážania a diskriminácie Poliakov, ktorí nepodporujú PiS a ´pisovského´ prezidenta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies