AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa cíti nevinný. Spoluprácu s takáčovcami odmieta!

NETKY.SK • 17 September 2021, 09:35 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa cíti nevinný. Spoluprácu s takáčovcami odmieta!

PEZINOK - Prokurátor žiada pre bývalého špeciálneho prokurátora 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Rozsudok si obvinený vypočuje v pondelok (20. septembra).

slovakia

left justify in out

Aktualizované 17. septembra 20:13

 

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je presvedčený o svojej nevine. Súdny proces označil za nespravodlivý a domnieva sa, že boli porušené jeho práva v prípade obhajoby. Uviedol to v piatok vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

 

Sudkyni vyčíta zaujatosť voči jeho osobe i jeho obhajcom. Kritizuje, že sa nemal možnosť poradiť s obhajcami a koordinovať znenie svojej záverečnej reči. Taktiež, že nemal k dispozícii ani zápisnicu zo štvrtkového (16. septembra) výsluchu svedka Mateja Zemana.

 

Manipulovanie výpovedí svedkov

V úvode svojej reči Kováčik podotkol, že sa v plnej miere pridržiava stanoviska obhajcov, ktorí žiadajú jeho oslobodenie spod obžaloby. "Prípravu na záverečnú reč som mal dve a pol hodiny," zdôraznil obžalovaný.

 

"Vo štvrtok bolo ukončené dokazovanie a ja sa pýtam prečo," uviedol bývalý špeciálny prokurátor. Narážal pritom na nedávne obvinenia viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). V tejto súvislosti hovoril o tom, že "začínajú vychádzať najavo skutočnosti, ktoré sa týkajú koordinácie a manipulácie s výsluchmi kajúcnikov"

 

Tvrdí, že na súde vystupuje ako hrdý človek, ktorý je nevinný. "Musím veriť spravodlivosti, iné mi nezostáva," doplnil. Súd kritizoval za nevykonanie dôkazov, ktoré by boli v jeho prospech. Podotkol, že ak má súd proti nemu také silné dôkazy, nemal dôvody nevyhovieť vykonaniu dôkazov, ktoré navrhoval spolu s obhajcami. 

 

"Vo všetkých veciach, kde som stíhaný, som obvinený len na základe výpovedí kajúcnikov," povedal. Uviedol, že finančnú hotovosť 10 000 eur, ktorú u neho našli orgány činné v trestnom konaní, predtým vybral v banke. "Bolo to na nákup pozemku, chceli sme lúku, trávnatý porast," doplnil. 

 

Spluprácu s takáčovcami odmietol

Kováčik odmieta, že by pracoval v prospech zločineckej skupiny takáčovcov. Tvrdí, že za jeho pôsobenia vo funkcii špeciálneho prokurátora bola táto, a nielen táto, zločinecká skupina rozložená

 

"Z obžaloby nie je možné zistiť miesto, ani čas a ani to, kto sú osoby, ktorým som mal dávať informácie," zdôraznil. Vyhlásil, že obžaloba vychádza najmä z výpovede svedka Mateja Zemana, ktorý je v súčasnosti obvinený aj vo veci manipulovania výpovedí.

 

"Matej Z. je asi šikovný, ale aj notorický klamár. Pretože čo výpoveď, to iné skutočnosti," podotkol. Tvrdí, že s bývalým šéfom takáčovcov Ľubomírom Kudličkom, ktorému mal podľa obžaloby v roku 2017 vybaviť za províziu prepustenie z väzby, sa nepozná.

 

Podotkol, že Mateja Zemana nemohol Kudlička zoznámiť s podnikateľom Viliamom Ružičkom vo februári 2017, keďže vtedy bol bývalý šéf takáčovcov vo väzbe. Ružička na júlovom pojednávaní odmietol, že by s Dušanom Kováčikom riešil pomoc pre Kudličku.

 

Rozpory vo výpovediach

Opäť zopakoval, že sťažnosť proti prepusteniu Kudličku z väzby nepodala vtedajšia prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Kováčik nechápe, prečo by mal byť podaný opravný prostriedok, keď rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie je zákonné.

 

V tom čase adresovala Generálna prokuratúra SR podnet ministerstvu spravodlivosti s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie pri prepustení Kudličku z väzby.

 

Bývalý špeciálny prokurátor opakovane poukazuje na rozpory vo výpovediach svedkov. Okrem iného uviedol, že už zosnulý František Böhm ho v roku 2017 nemohol vidieť s vtedajším šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom v bratislavskej reštaurácii Towers.

 

Tvrdí, že sa prvý raz v tejto reštaurácii stretli asi až v roku 2019. Podľa obžaloby mu mal Makó v tejto reštaurácii odovzdať 50 000 eur za vybavenie nepodania sťažnosti voči prepusteniu bossa takáčovcov z väzby. 

 

Vynášanie informácií Makóovi

Vyšetrovanie skutku, keď mal Dušan Kováčik vyniesť Makóovi spisový materiál a uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci, kde bol Makó podozrivý z nepriamej korupcie, považuje bývalý špeciálny prokurátor za predčasne ukončené. Tvrdí, že obvinenie je postavené len na Makóovej výpovedi.

 

To isté podotýka aj v súvislosti so štvrtým skutkom, ktorý mu kladie obžaloba za vinu. Ten sa týka vynesenia utajovanej skutočnosti v trestnej veci prípravy úkladnej vraždy vyšetrovateľa. Makóovi mal povedať, či je v tejto súvislosti odpočúvaný.

 

Trinásť rokov za mrežami 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek žiada pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

 

Tvrdí, že v prípade Kováčika ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie. Preto sa priklonil k trestu, ktorý sa blíži k hornej hranici trestnej sadzby. Upozornil na Kudličkov prípad. 

 

"Obžalovaný mal eminentný záujem, aby sa prokurátorka Blanka Godžová nemusela zodpovedať za svoj postup," dodal s tým, že obžalovaný nemal žiadny zákonný dôvod na intervenciu. "Je absolútne evidentné, že nadriadený zneužil svoj vplyv a postavenie".  

 

Dokazovanie v neprospech obvineného

V záverečnej reči Kováčikov obhajca Erik Magál uviedol, že hlavné pojednávanie na ŠTS viedli vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného. Okrem iného kritizuje, že súd vo štvrtok (16. 9.) hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície. 

 

"Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania".  

 

Poukázal na to, že dôvody väzby bývalého špeciálneho prokurátora sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. "Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala".  

 

Verdikt padne v pondelok

Rozsudok vo veci obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora bude vyhlásený v pondelok (20. septembra) po 16:00 hodine. Uviedla to sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská. 

 

"Na dnešnom hlavnom pojednávaní boli prednesené záverečné reči a súd vyhlási rozsudok 20. septembra o 16.00 h," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies