Podľa bývalých českých prezidentov by mal Pellegrini podporovať rozvoj vzťahov SR a ČR

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 12:50 • 2 min
Podľa bývalých českých prezidentov by mal Pellegrini podporovať rozvoj vzťahov SR a ČR

PRAHA - Bývalí prezidenti ČR Václav Klaus a Miloš Zeman dali pár odporúčaní novozvolenému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu. Podporovať rozvoj vzťahov SR a ČR, chrániť identitu a suverenitu svojej krajiny aj za ceny kritiky zo zahraničia a ignorovať hlupákov.

slovakia

left justify in out

Peter Pellegrini bol do funkcie zvolený v marcových voľbách, kedy s výsledkom 53,12 % hlasov porazil svojho súpera Ivana Korčoka.

"Prezident republiky symbolizuje svoj štát, svoju krajinu, musí chrániť jej identitu a suverenitu, aj keď za to nebude zvonku chválený a v Bruseli za to nebude obľúbený," konštatoval Klaus. 

Podľa Zemana je Pellegrini dostatočné skúsený na to, aby potreboval rady. "Avšak pri našom minulom stretnutí som mu hovoril, že hlupákov, s ktorými sa nepochybne bude občas stretávať, je vhodné ignorovať," povedal Zeman a dodal, že je poctený, že sa inaugurácie Pellegriniho zúčastní

Bývalí prezidenti ČR sa zhodli, že Pellegrini by mal ako hlava štátu rozvíjať vzťahy medzi SR a ČR. "Mal by byť nad vecou, dať prednosť udržiavaniu dobrých vzťahov našich dvoch krajín pred nedávnym politikárčením niektorých českých politikov," uviedol Klaus. Narážal na prerušenie česko-slovenských medzivládnych konzultácií, ktoré v marci prerušila česká vláda. 

"Myslím si, že nový prezident Slovenska by mal podporovať rozvoj česko-slovenského priateľstva na národnej úrovni. Čo sa týka úrovne vládnej, tu musí napraviť svoju chybu najskôr česká strana," dodal Zeman. Zdôraznil, že je potrebné odlíšiť vzťahy medzi národmi a vzťahy medzi jednotlivými vládami. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: Miloš Zeman / Reuters / Václav Klaus / Seznam Zprávy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies