Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

NETKY.SK • 19 Máj 2024, 09:11 • 2 min
Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VERONA - Pápež František počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na ceremónii sa zúčastnilo takmer 12 500 ľudí. Pred pápežom sa stretli Izraelčan Maoz Inon, ktorého rodičia zahynuli 7. októbra 2024 pri útoku Hamasu, a Palestínčan Aziz Sarah, ktorého brata zabil útok izraelskej armády.

Spoločná bolesť a smútok

"Naša bolesť a smútok nás spojili, aby sme viedli dialóg, aby sme vytvorili lepšiu budúcnosť," uviedli. Podali si ruky, čo vyvolalo potlesk. Spoločne sa tiež objali s pápežom, ktorý kvôli tomu vstal z kresla.

"Nemyslím si, že k tomu treba dodať slová," reagoval pápež. "Pred utrpením týchto bratov, to je utrpenie dvoch národov, nemám slov. Nemám slov," povedal. Pápež František dlhodobo prosí o ukončenie konfliktov, najmä na Ukrajine a v Gaze.

Pápež varoval, že snaha o nanútenie jednotnej vízie podporuje frustráciu a násilie.

Stavanie mostov

Pápež vo Verone povedal, že ľudia sa potrebujú naučiť riešiť konflikt skôr, ako sa vymkne spod kontroly. Ľudia sa musia snažiť stavať mosty a vyhýbať sa vtiahnutiu do ozbrojeného konfliktu, uviedol pápež.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku, pre ktoré musel obmedziť svoje verejné vystupovanie.

             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: AP
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies