Odcudzené obrazy Emila Fillu sa našli; šesť podozrivých z ich krádeže za mrežami

NETKY.SK • 21 December 2011, 06:14 • 2 min
Odcudzené obrazy Emila Fillu sa našli; šesť podozrivých z ich krádeže za mrežami

Odcudzené obrazy Emila Fillu sa našli; šesť podozrivých z ich krádeže za mrežami

slovakia

left justify in out

img

Českej polícii sa podarilo počas uplynulého víkendu nájsť štyri odcudzené diela známeho predstaviteľa kubizmu Emila Fillu v hodnote takmer 80 miliónov Kč, odcudzené v polovici novembra zo zámockej galérie v severočeskom mestečku Peruc, okres Louny. Súčasne zadržala šesť podozrivých z krádeže a zo spoluúčasti na snahe o speňaženie vzácnej koristi.
Dvom mužom z okolia Hradca Králové hrozí za krádež Fillových obrazov až desať rokov za mrežami, ich štyrom komplicom o dva roky menej, informoval s odvolaním sa na policajné zdroje internetový portál spravodajskej televízie ČT24. Všetci už boli v minulosti trestaní za majetkovú trestnú činnosť.
Prvý z ukradnutých obrazov sa páchateľom podarilo predať za štvrť milióna Kč, uviedla dnes kriminalistka Helena Pšeničková, podľa ktorej všetky diela zlodeji ponúkali hlboko pod cenu.
Polícia zadržala pôvodne osem ľudí; dve osoby, ktoré figurujú v kauze ďalej ako svedkovia, však prepustila na slobodu. Vyšetrovatelia momentálne skúmajú, či odhalená skupina nemá na svedomí i krádeže ďalších umeleckých diel.
Vypátrané Fillove obrazy - Slepec (1926), Zátišie s klarinetom a košíkom ovocia (1948), Zátišie s misami ovocia (1946) a Žena s kartami (zrejme 1946) - sú podľa slov riaditeľky galérie v Peruci Alice Štefančíkovej až v nečakane dobrom stave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies