Obavy z obohacovania uránu sa hrozivo zvyšujú. Šéf jadrového dozorného orgánu OSN Grossi si to preto namieri do Iránu

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 21:20 • 2 min
Obavy z obohacovania uránu sa hrozivo zvyšujú. Šéf jadrového dozorného orgánu OSN Grossi si to preto namieri do Iránu

JERUZALEM - Šéf jadrového dozorného orgánu OSN odcestuje budúci týždeň do Iránu, keďže jadrový program Teheránu obohacuje urán tak, že je len krok od úrovne zbraní a medzinárodný dohľad zostáva obmedzený.

slovakia

left justify in out

Návšteva Rafaela Mariana Grossiho sa uskutoční v čase konferencie o jadrovej energii, ktorú Irán usporiada v Isfaháne. Tam sa nachádzajú citlivé zariadenia na obohacovanie uránu, ktoré sa 19. apríla stali terčom izraelského útoku. Deje sa tak v čase napätie na Blízkom východe, ktoré spustila vojna medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy. Prispeli k tomu aj útoky na lodnú dopravu, ktoré podnikli Iránom podporovaní povstalci Húsiovia v Jemene.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštívi Irán 6. a 7. mája, uviedla agentúra so sídlom vo Viedni. Bližšie informácie o jeho programe ani o stretnutiach neposkytla.

Iránska štátna televízia označila konferenciu v Isfaháne za medzinárodnú konferenciu o jadrových vedách a technikách. Médiá citovali Mohammeda Eslamiho, vedúceho iránskeho civilného jadrového programu, ktorý povedal, že Grossi sa zúčastní na konferencii a stretne sa s ním a ďalšími predstaviteľmi. "Som si istý, že nejasnosti sa vyriešia a my môžeme posilniť naše vzťahy s agentúrou v rámci záruk a Zmluvy o nešírení jadrových zbraní,“ povedal Eslami.

Má dostatok uránu na niekoľko jadrových bômb

Napätie medzi Iránom a MAAE sa zvýšilo, odkedy vtedajší americký prezident Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil od jadrovej dohody Teheránu so svetovými mocnosťami. Odvtedy Irán upustil od všetkých obmedzení, ktoré dohoda stanovovala, a teraz má dostatok obohateného uránu na niekoľko jadrových bômb, ak by sa ich rozhodol vyrobiť, varoval Grossi.

Hrozby zo strany iránskych predstaviteľov

Sledovacie kamery MAAE boli vyradené z prevádzky, pričom Irán zakázal vstup niektorým z najskúsenejších inšpektorov agentúry. Iránski predstavitelia čoraz častejšie hrozia, že by mohli vyvinúť atómové zbrane, najmä po tom, ako minulý mesiac podnikli bezprecedentný útok dronmi a raketami na Izrael.

Irán vždy popieral, že by chcel získať jadrové zbrane, a tvrdil, že jeho atómový program je určený výlučne na civilné účely. Americké spravodajské služby a MAAE však tvrdia, že Irán mal do roku 2003 organizovaný vojenský jadrový program.

V najnovšom hodnotení americkej spravodajskej komunity sa uvádza, že Irán "v súčasnosti nevykonáva kľúčové aktivity v oblasti vývoja jadrových zbraní, ktoré sú potrebné na výrobu testovateľného jadrového zariadenia".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP / Jon Gambrell, Foto: Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi / La Voce di New York
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies