Nový album Taylor Swift zosmiešňuje Boha, tvrdia niektorí kresťanskí lídri

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Nový album Taylor Swift zosmiešňuje Boha, tvrdia niektorí kresťanskí lídri

Vysmieva sa kresťanom a ich hodnotám, poukazuje na nové dielo speváčky Sean Feucht

slovakia

left justify in out

Zatiaľčo hviezda popovej princeznej Taylor Swift stúpa v posledných rokoch a mesiacoch strmo nahor a svedčia o tom aj rekordné čísla predajnosti jej čerstvého albumu Tortured Poets Department, zväčšujú sa aj kontroverzie okolo jej mena.

V poslednom čase Taylor Swift – kedysi krehko a sladko pôsobiaca blondínka víri vody, kde sa zjaví. Stále viac sa píše o temnej symbolike, ktorá sprevádza jej videoklipy aj živé vystúpenia. Hoci Taylor sama sa v minulosti prihlásila ku kresťanskej viere, mnohí ju dnes usvedčujú z toho, že jej činy majú od týchto slov poriadne ďaleko.  

Príliš zvodná, príliš temná, príliš okato hlásiaca sa skôr k iným bohom ako k tomu kresťanskému. To všetko sa dnes píše a hovorí o mene Taylor Swift a jej tvorbe. Až do takej miery, že sa americké publikum stále viac a viac delí na „taylor“ a „anti-taylor“ a na sociálnych sieťach prebiehajú horúce debaty. Tak či tak, speváčke to popularitu len zvyšuje.

Ktovie, či mala podobný zámer – rozbúriť vody a rozpútať ďalší škandál aj svojím najnovším albumom Tortured Poet Departments? Rozhodne sa jej to podarilo.

Mnohí kresťanskí lídri i gospeloví a worshipoví speváci dnes otvorene tvrdia, že jej nové skladby už sú nielenže svetské, ale priam anti-kresťanské, zosmiešňujúce vieru, ku ktorej sa sama pôvodne hlásila.

Texty jej nového albumu podľa mnohých hlasov naznačujú, že kresťania sú pomstychtiví, nenávistní a odsudzujúci ľudia.  Napríklad v piesni „But Daddy I love him“ spieva Taylor: „Zistila som, že títo ľudia sa ťa snažia zachrániť, pretože ťa nenávidia…“ a ďalej: „Nemusíte sa za mňa modliť…“

V podobnom tóne pokračuje aj v ďalších piesňach, z ktorých mnohé sú označené písmenom „E“, čiže nevhodné pre mladé publikum.

„Rozhodne nie som typ kazateľa ani rodiča, ktorý zastáva postoj - ‚žiadna svetská hudba‘. Tiež si plne uvedomujem, že neveriaci sa budú správať ako neveriaci a netvrdím, že každý má spievať podľa mojich a kresťanských zásad. No je rozdiel medzi tým, keď je niekto sekulárny, a tým, keď je niekto anti-kresťanský,“ ozval sa na margo nového Swiftovej albumu eden zo súčasných kresťanských lídrov Shane Pruitt .

Dodal, že v minulosti bol poslucháčom speváčky, no teraz nastal čas prehodnotiť to. „Mali by sme sa ako kresťania zabávať, spievať a vystavovať naše deti textom, ktoré sú nielen iné, než to, v čo veríte, ale v skutočnosti zosmiešňujú to, v čo veríte?'“ položil Pruitt otázku.

Pruitt nie je jediný, ktorý sa po vydaní tohto albumu nahlas a verejne ozval. Spoločnosť MovieGuide, ktorá sa zaoberá recenzovaním kresťanskej zábavy, vyhlásila, že dielo Tortured Poets Department otvorene „zosmiešňuje kresťanstvo“.

„Hoci nie je žiadnym tajomstvom, že Taylor Swiftová nie je kresťanka, svoju nenávisť k nemu teraz dala otvorene najavo,“ uvádza sa v recenzii MovieGuide.

„Album je plný drobných vtipov, ktoré Swiftovú vyzdvihujú nad Boha, a zároveň obsahuje dve piesne venované búraniu kresťanskej sexuálnej etiky.“

Sean Feucht, kresťanský spevák, ktorý založil hnutie Let Us Worship, sa na sociálnej sieti X tiež podelil o to, ako si podľa neho nový Swiftovej album uťahuje z kresťanov.

„Takmer polovica piesní na novom albume Taylor Swiftovej obsahuje explicitné texty, vysmieva sa kresťanom a priamo sa rúha Bohu. Je toto hudba, ktorú chcete, aby vaše deti počúvali?“ napísal Feucht.  „Myslíte si, že som fanatik reagujem prehnane? Započúvajte sa do tých textov a rozhodnite sa sami.“

Isté je, že hoci v kresťanských kruhoch vyvolala speváčkina novinka nebývalú kritiku a nevôľu, album potreboval len niekoľko hodín na to, aby sa stal najpredávanejším albumom roku 2024 v USA, za prvý deň sa predalo približne 1,4 milióna kópií.

A tak sa blondínka stáva v posledných dňoch jasným symbolom rozpoltenosti dnešného sveta – pri nohách jej ležia milióny verných poslucháčov, ktorí ju zbožňujú, no zároveň sa ozýva stále viac hlasov kritiky a odporu, ktoré sa zdvíhajú proti nej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies