Nórsko: Parlament schválil navýšenie obranného rozpočtu. Pribudnú aj ponorky

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 09:11 • 2 min
Nórsko: Parlament schválil navýšenie obranného rozpočtu. Pribudnú aj ponorky

OSLO - Nórsky parlament jednohlasne schválil návrh na výrazné zvýšenie rozpočtu na obranu, oznámila vláda. Plán počíta s dodatočnými približne 53 miliardami eur na obdobie najbližších 12 rokov s cieľom posilniť nórsku armádu, informuje DPA.

slovakia

left justify in out

Menšinová stredoľavicová vláda ešte v apríli informovala o svojom pláne navýšiť obranný rozpočet o 83 percent do roku 2036, pričom susedné Rusko označila za nebezpečné a nepredvídateľné. Na prijatie takéhoto rozpočtu však potrebovala podporu opozície.
 
V utorok sa všetky strany zastúpené v parlamente - od populistickej krajne pravicovej až po komunistickú - postavili za vládny návrh, hoci s drobnými úpravami. Nórsky premiér Jonas Gahr Störe to označil za "historický" počin s tým, že prvýkrát sa všetky parlamentné strany dohodli na posilnení armády.
 
"Je to dôležitý signál pre našich spojencov a ostatných, že Nórsko je jednotné v posilňovaní svojej obrany," uviedol Störe.
 
V aprílovom návrhu vlády bolo zahrnutých päť nových ponoriek. Parlament sa napokon dohodol až na šiestich ponorkách a aj na systéme protivzdušnej obrany dlhého dosahu.
 
Nórsko chce do roku 2036 zvýšiť výdavky na obranu na približne tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Severoatlantickou alianciou (NATO) stanovené minimum je dve percentá HDP.
 
Nový návrh obranného rozpočtu má byť schválený 11. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Foto: wallpapershome.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies