Nezomierajme zbytočne na zápaly pľúc

NETKY.SK • 27 Október 2023, 06:00 • 2 min
Nezomierajme zbytočne na zápaly pľúc

BRATISLAVA - Seniorov a chronicky chorých ohrozujú respiračné ochorenia aj po utíchnutí pandémie koronavírusu. Ročne ich na Slovensku zomrie viac ako 2500 na následky sezónnych respiračných infekcií.

slovakia

left justify in out

Kým v zariadeniach sociálnych služieb sú niektoré očkovania povinné, úroveň zaočkovanosti populácie je stále nízka.
Ochorenia dýchacej sústavy sú treťou najčastejšou príčinou úmrtí, hneď po kardiovaskulárnych ochoreniach a rakovine. V rebríčku najčastejších príčin hospitalizácie sa nielen na Slovensku dlhodobo umiestňuje zápal pľúc - pneumónia.
Stopercentná zaočkovanosť cieľovej populácie dospelých na Slovensku proti pneumokokom by podľa výpočtov zabránila 4 500 prípadom pneumokokového zápalu pľúca z toho 600 úmrtiam ročne. 


Náročná liečba

Zápal pľúc je často spôsobený baktériou Streptococcus pneumoniae. Je to vážne ochorenie, ktoré môže byť život ohrozujúce. Najviac prípadov ochorenia sa vyskytuje v zime,
čo je spôsobené zníženou obranyschopnosťou organizmu, zvýšeným výskytom chorôb dýchacieho ústrojenstva a rýchlym a ľahkým prenosom baktérií kvapôčkami. Inkubačná
doba, tzn. čas od nákazy po vypuknutie prvých príznakov, sa odhaduje na 1 až 3 dni. Ide o infekčné ochorenie, tzn. že nie je možné zápal pľúc dostať len z prechladnutia.
Liečba je často komplikovaná a málo účinná.„V súvislosti s neustále sa zvyšujúcou rezistenciou baktérií na antibiotiká sa komplikuje aj liečba pneumokokového zápalu pľúc,
najmä u rizikových skupín, kvôli ich zhoršenej imunitnej schopnosti, hrozia komplikácie, ktoré môžu viesť k hospitalizácii alebo úmrtiam. Pokiaľ sa títo ľudia očkujú, vytvorí sa dostatočná imunitná odpoveď na to, aby ochorenie aj v prípade, že sa nakazia, prekonali s miernejším priebehom,“ hovorí pneumologička MUDr. Katarína Dostálová. V odborných kruhoch
existuje konsenzus, že je lepšie pneumokokovej pneumónii predchádzať, než sa spoliehať na liečbu. Dostupnou prevenciou je očkovanie proti pneumokokovým infekciám.

Zápal pľúc postihuje 35 000 Slovákov ročne 3 , je jednou z najčastejších príčin hospitalizácie u nás a zároveň patrí medzi ochorenia s najdlhšou ošetrovacou dobou v nemocnici. 
Rizikoví sú seniori a chronicky chorí pacienti trpiaci na chronické respiračné ochorenia, ochorenia pečene a obličiek, poruchy imunitného systému, onkologické ochorenia, poruchy metabolického systému a kardiovaskulárne ochorenia.


Hospitalizácie, úmrtia aj vážne následky

Streptococcus pneumoniae má významnú úlohu pri vzniku sekundárnej infekcie po ochorení spôsobenom vírusom chrípky alebo inom vírusovom ochorení dýchacích ciest. V prípade chrípky rastie riziko následného vzniku zápalu pľúc vyvolaného pneumokokmi približne stonásobne. 5 To, že medzi chrípkou a pneumokokovými infekciami existuje priama súvislosť, potvrdzuje aj fakt, že 35 % chrípkových ochorení prejde do bakteriálnej infekcie, ktorá môže viesť k hospitalizácii.
„Riziko hospitalizácie na pneumokokovú pneumóniu stúpa priamo úmerne s vekom. U ľudí nad 80 rokov je výskyt takmer 6-krát vyšší, než u ľudí do 64 rokov. V porovnaní so zdravými ľuďmi sa riziko pneumokokovej pneumónie priamo úmerne zvyšuje s každou ďalšou komorbiditou," hovorí všeobecná lekárka MUDr. Soňa Ostrovská.
Rizikovým prostredím sú kolektívy. Osoby umiestnené v zariadeniach sociálnych služieb sú vystavené zvýšenému nebezpečenstvu pneumokokových invazívnych infekcií, preto sa im podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva 5 indikuje očkovanie povinne.


Všeobecný lekár o očkovaní

Pred zápalom pľúc spôsobeným pneumokokom (pneumokoková pneumónia) je možné sa chrániť očkovaním.„Očkovanie proti pneumokokovým infekciám chráni pred nebezpečným priebehom zápalu pľúc a nie je viazané na ročné obdobie. Apelujeme najmä na seniorov a chronicky chorých pacientov, aby využili túto účinnú, plne hradenú formu prevencie," dodáva MUDr. Ostrovská.
V období chrípkovej očkovacej sezóny je možné podať vakcínu proti chrípke súbežne s vakcínou proti pneumokokom, počas jednej návštevy lekára, každú do iného ramena.
Očkovanie proti pneumokokom je však možné absolvovať kedykoľvek počas celého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies