Netanjahu: Neplánujeme izraelské osídľovanie v Pásme Gazy

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 08:32 • 2 min
Netanjahu: Neplánujeme izraelské osídľovanie v Pásme Gazy

TEL AVIV - Izrael neplánuje budovať osady v Pásme Gazy po skončení vojny, ktorú tam od vlaňajšej jesene vedú sily židovského štátu proti militantom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Pre americkú spravodajskú stanicu CNN to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Správu priniesla DPA.

slovakia

left justify in out

"Opätovné osídlenie Pásma Gazy nikdy neprichádzalo do úvahy. Niektorí moji voliči z toho síce nie sú nadšení, ale je to môj postoj," povedal Netanjahu v rozhovore pre CNN.
 
Viacerí pravicoví nacionalistickí ministri Netanjahuovej koalície sa totiž opakovane vyslovili za opätovné osídlenie Pásma Gazy židovskými osadníkmi. Minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir dokonca v utorok vyhlásil, že by tam chcel sám žiť.
 
Hneď ako bude Hamas porazený, musí sa dosiahnuť trvalá demilitarizácia Pásma Gazy, povedal Netanjahu a dodal, že "jedinou silou, ktorá môže v dohľadnej budúcnosti zabrániť obnoveniu terorizmu, je Izrael".
 
"Zároveň chceme - ja chcem - civilnú správu, ktorú budú riadiť obyvatelia Pásma Gazy, ktorí nie sú z Hamasu, ale ani nie sú odhodlaní nás zničiť," vyhlásil premiér.
 
Člen vojnového kabinetu Benny Ganc ešte v sobotu vyhlásil, že on, ako aj ďalší členovia jeho stredopravicovej strany Národná jednota opustia Netanjahuovu vládu, ak premiér do 8. júna nepredloží plán povojnového usporiadania Pásma Gazy. Tento armádny generál vo výslužbe a bývalý minister obrany nastúpil do vojnového kabinetu ako minister bez portfólia.
 
Zúčastnené strany sa snažili demonštrovať národnú jednotu po útokoch vedených Hamasom a ďalšími extrémistickými skupinami 7. októbra 2023, pri ktorých zahynulo viac ako 1200 ľudí. Tento bezprecedentný útok vyvolal vojnu v Pásme Gazy, pričom Izrael reagoval masívnymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou.
 
Netanjahu už skôr vyhlásil, že chce, aby toto územie zostalo v dohľadnej budúcnosti pod izraelskou vojenskou kontrolou. Doteraz však odmietol predložiť plán správy a obnovy Pásma Gazy po skončení vojny proti hnutiu Hamas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, CNN, Foto: Benjamin Netanjahu / Ronen Zvulun / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies