Nemci sa boja energetickej chudoby. Olaf Scholz začal konať!

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 09:14 • 2 min
Nemci sa boja energetickej chudoby. Olaf Scholz začal konať!

BERLÍN - Riziko tzv. energetickej chudoby v Nemecku sa zvýšilo. Ukázali to výpočty ekonomického inštitútu IW, podľa ktorých musela v máji 2022 až štvrtina ľudí v krajine minúť viac ako 10 % z čistého príjmu na energie.

slovakia

left justify in out

V rovnakom mesiaci minulého roka to bolo 14,5 % domácností. TASR správu prevzala z DPA.


„Riziko energetickej chudoby sa enormne zvýšilo," povedal ekonóm IW Ralph Henger pre nedeľné noviny Welt am Sonntag. „Cválajúce ceny energií dostávajú súkromné domácnosti pod rastúci finančný tlak,“ dodal. Ľudia sa považujú za ohrozených energetickou chudobou, ak musia minúť viac ako 10 % svojho čistého príjmu na kúrenie, teplú vodu, varenie a elektrinu.

 

img


Podľa výpočtov IW, nízkopríjmové osoby a domácnosti, ktoré sú v ťažkých prechodných fázach, sú obzvlášť postihnuté. Patria tam nezamestnaní, ľudia blízko dôchodku alebo osamelí rodičia.

 

Prečítajte si tiež: EÚ doviezla prvýkrát viac plynu z USA ako z Ruska. Analytici varujú!


Výpočty odhalili, že takmer 65 % ľudí z najnižšej príjmovej skupiny muselo v máji minúť viac ako 10 % svojich príjmov na energie. To signalizuje, že mnohým ľuďom v tejto skupine už hrozí chudoba. Henger však tiež upozornil, že nebezpečenstvo energetickej chudoby už siaha aj do strednej triedy.

 

img


Nemecký kancelár Olaf Scholz vzhľadom na zhoršujúcu sa plynovú krízu a rastúce ceny energií pozval na pondelok popredných zástupcov priemyslu, nemeckej centrálnej banky aj akademikov, aby s predstaviteľmi vlády diskutovali o inflácii a opatreniach.

 

Možno vás zaujme: Známa automobilka vybuduje na Slovensku závod na výrobu elektromobilov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies