Nedostatok dreva dočasne zastavil výrobu v Bučine DDD

NETKY.SK • 29 December 2010, 11:47 • 2 min
Nedostatok dreva dočasne zastavil výrobu v Bučine DDD

Nedostatok dreva dočasne zastavil výrobu v Bučine DDD

slovakia

left justify in out

Najväčší výrobca drevotrieskových dosák na Slovensku Bučina DDD, spol. s r. o., vo Zvolene dnes dočasne prerušila svoju výrobu. Odstávka potrvá do 10. januára. Dôvodom je nedostatok dreva na Slovensku.
      Štátny podnik Lesy SR dodal Bučine DDD zmluvne dohodnuté množstvá dreva pre rok 2010. Problémom je nedostatok piliarskych sortimentov, ako sú piliny, štiepky či odrezky, ktoré spoločnosť odoberá od píl. To predstavuje približne 70 percent vstupov do výroby.
      Ako povedal TASR konateľ spoločnosti Antonín Juříček, nedostatok dreva bude pokračovať aj v roku 2011. "Lesy SR nám pre rok 2011 skrátili dodávky dreva o 30 %. Ceny vlákniny v roku 2010 stúpli o 40 % a v 1. kvadráli 2011 stúpnu o ďalších 18 %, čo sa premietne do celého drevospracovateľského reťazca. Riešeniu situácie by pomohlo napríklad aj to, ak by sa kvalitná drevná štiepka a piliny prednostne využívali na zhodnocovanie vo výrobnom procese, a nie ako palivo na vykurovanie či výrobu elektrickej energie. Najväčší podiel na súčasnej situácii však stále majú diskriminujúce zmluvy, ktoré Lesy SR uzavreli v predchádzajúcom období," uviedol Juříček.
      Dočasná odstávka výroby z dôvodu nedostatku dreva je doteraz prvou od prevzatia spoločnosti nadnárodnou skupinou Kronospan. Firme to spôsobí ekonomické škody vo výške približne 500.000 eur. Dohodnuté dodávky pre zákazníkov však spoločnosť splní v požadovaných termínoch.
      Predajný sortiment Bučina DDD v súčasnosti tvoria surové a laminované drevotrieskové dosky, masívne lepené dosky, MDF dosky, HDF dosky, OSB dosky, pracovné dosky a impregnované fólie. Od prevzatia nadnárodnou skupinou Kronospan spoločnosť Bučina DDD vo Zvolene investovala viac ako 130.000.000 eur. Okrem modernizácie výroby, zrekonštruovania výrobných hál a vybudovania novej biologickej čističky odpadových vôd firma zrekonštruovala aj administratívnu budovu. Vzniklo z nej moderné tréningové centrum pre nadnárodnú skupinu Kronospan. V súčasnosti spoločnosť zamestnáva 265 pracovníkov, čo je od jej vzniku v roku 2003 nárast o 80 pracovných miest. V tomto roku spoločnosť dosiahla obrat 63.000.000 eur. Bučina DDD aktívne spolupracuje s Technickou univerzitou vo Zvolene. Dlhodobo sa venuje aj podpore vzdelávacích a športových projektov v regióne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies