Najdepresívnejšia obec varuje na tabuliach návštevníkov, že sa môžu ešte otočiť

NETKY.SK • 18 November 2019, 12:30 • 2 min
Najdepresívnejšia obec varuje na tabuliach návštevníkov, že sa môžu ešte otočiť

PUOLANKA - Keď sa vydáte na sever, konkrétne do fínskej provincie Kainuu, môžete naraziť na mestečko Puolanka, kde nie je radosti na rozdávanie. Už pri príchode sa vás na tabuliach pýtajú, či sa radšej nechcete vrátiť.

slovakia

left justify in out

Populácia "najodľahlejšej obce v najodľahlejšej fínskej provincii" klesla od 80. rokov minulého storočia na polovicu a zo súčasných 2600 obyvateľov je viac ako 37 percent starších ako 64 rokov. Väčšina pracuje v službách či v poľnohospodárskom sektore a spoločenské vyžitie mestečko takmer neponúka.

 

Miestni obyvatelia sa rozhodli, že nelichotivého obrazu využijú vo svoj prospech. Začali Puolanku propagovať ako najpesimistickejšiu obec a jej meno pozná v súčasnosti vo Fínsku každý.

 

Keď človek k Puolanke prichádza autom, vítajú ho veľké žlté značky stojace pri ceste. V zamračenom popoludňajšom čase vyzerajú veselo - kým si návštevník nevšimne, čo je na nich napísané. "Nestratili ste sa? Blížite sa k Puolanke," varuje jedna z nich. "Čoskoro prídete do Puolanky. Ešte máte čas sa vrátiť," píšu ďalšie.

 

 

Festival pesizmizmu

 

Faktom ale je, že Puolanka dokázala pesimizmus premeniť na svojbytnú značku, takže teraz hostí pesimistický festival, letný muzikál, a dokonca prevádzkuje aj internetový obchod.

 

Videá zobrazujúce Puolanku v celej jej pesimistickej sláve zaznamenali na internete státisíce zhliadnutí. Starosta Harri Peltola hovorí, že keď sa iným Fínom zmieni o tom, odkiaľ pochádza, každý si vybaví pesimizmus.

 

Vo všedný deň popoludní je centrum Puolanky tiché. Šesťkrát týždenne jazdí do obce autobus z mesta Oulu, vzdialeného asi 130 kilometrov. V Puolanke je niekoľko obchodov s potravinami, lekáreň, benzínová pumpa, kde sa miestni stretávajú na kávu a na kus reči, a jedna reštaurácia, kde je možné obedovať.

 

Miesto, kde ťažko nájdete partnera

 

Podobne ako v mnohých ďalších rozvinutých krajinách klesá vo Fínsku pôrodnosť a populácia starne. Vyhliadky krajiny sú v tomto ohľade ešte horšie, než je tomu v ďalších severských krajinách. Fínsky štatistický úrad uvádza, že počet obyvateľov Fínska bude od roku 2031 klesať, čo vyvoláva obavy v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Podľa demografov na tento trend najviac doplácajú práve malé obce ako Puolanka, odkiaľ ľudia odchádzajú do väčších miest. To platí predovšetkým pre ženy.

 

Malý počet obyvateliek patrí k často spomínaným problémom Puolanky; vo vekovej skupine 20 až 29 rokov tvoria muži dvojtretinovú väčšinu. V rade videí, ktorá nakrúca miestne pesimistické združenie, vystupuje antihrdina Niko, ktorý sa neustále snaží uloviť v meste nejakú dievčinu.

 

V jednom z videí sa Niko, ktorého hrá 22-ročný Antti Ryynänen, rozhodne využiť obľúbenú zoznamovaciu aplikáciu Tinder. Ako jediný vhodný náprotivok sa mu ale ponúkne jeho matka. "Nie je to moc inteligentný humor. Celé to ale vzišlo z pocitu, že jediná žena, ktorú môžete v Puolanke stretnúť, je vaša vlastná matka," vysvetľuje. 

 

 

Pesimista nemôže byť sklamaný

 

Starosta Peltola napriek tomu nestráca nádej. Verí, že príroda, čistý vzduch a pokojné prostredie obklopujúce Puolanku niektorých ľudí osloví. Miestne lesy sú plné húb a lesných plodov a neďaleko sa nachádza aj jeden z najvyšších fínskych vodopádov Hepoköngäs.

 

 

V zime sa zasa oblasť môže pochváliť množstvom snehu. Aj keď sa tu napríklad ľudia nechcú usadzovať natrvalo, mnohí sem jazdia na chatu a cez prázdniny sa počet obyvateľov mestečka takmer zdvojnásobuje.

 

Šéf pesimistického združenia Rajala naproti tomu predpokladá, že dni Puolanky sú zrátané. "Ale pesimista nemôže byť nikdy sklamaný," podotýka Rajala, ktorý má teraz v pláne zriadiť v obci napríklad návštevnícke centrum venované pesimizmu pre turistov mieriacich cez Puolanka do Laponska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies