Nájdené stratené tváre: Nová technológia odhaľuje skryté podoby na prvých fotografiách + VIDEO

NETKY.SK • 26 Máj 2024, 18:25 • 3 min
Nájdené stratené tváre: Nová technológia odhaľuje skryté podoby na prvých fotografiách + VIDEO

Tím kanadských a amerických výskumníkov preukázal neuveriteľné výsledky pri obnove starých skorodovaných dagerotypií (veľmi skoré typy fotografií) pomocou techniky známej ako synchrotrónové zobrazovanie - pomocou röntgenových lúčov sa presne identifikuje zloženie materiálu.

slovakia

left justify in out

Na najjednoduchšej úrovni technika vykonáva chemickú analýzu na zistenie miesta korózie a poškodenia dagerotypie. Po zistení tejto skutočnosti je možné spätne zistiť, čo zobrazoval pôvodný obrázok.
 
Dagerotypie boli populárne v polovici 19. storočia a spočívali v tom, že sa obrazy vyrážali na medené platne, ktoré boli chemicky upravené tak, aby boli citlivé na svetlo. Tie prirodzene degradujú a pokusy o ich vyčistenie môžu poškodenie ešte zhoršiť. Zdá sa, že vedci teraz našli spôsob, ako ich obnoviť.
 
"Najviac vzrušujúce je objavenie obrazov, ktoré sa zdali byť navždy stratené," hovorí Tson-Kong Sham, chemik zo Západnej univerzity v Kanade.
 
"Získame pohľad na ľudí žijúcich v 19. storočí, ktorý by sme inak nemali, a dozvieme sa o ich histórii a kultúre."

Spustením synchrotrónovej zobrazovacej analýzy na dagerotypii získajú výskumníci údaje o hladinách striebra a ortuti v každom bode fotografie. Tieto chemikálie sú nevyhnutné pre vytvorenie obrazu na prvom mieste, takže tieto snímky sa môžu použiť na opätovnú rekonštrukciu obrazu.
 
Nová štúdia nadväzuje na podobnú predchádzajúcu štúdiu tým, že stanovuje, že tento druh obnovy obrazu je vždy možný, pokiaľ častice obrazu pod akoukoľvek koróziou zostanú neporušené. Pridáva tiež nové informácie o bezpečnom používaní röntgenového procesu - príliš intenzívne lúče môžu spôsobiť čerstvé poškodenie.
 
"Röntgenové žiarenie zvyčajne viditeľne nepoškodzuje kovy, takže som si nemyslel, že by mohlo mať vplyv na platne," hovorí Sham, ktorý pracoval na oboch štúdiách.
 
"Možno sa chemické nečistoty alebo samotná korózia na dagerotypii zahriali a zanechali malú stopu v mieste, kadiaľ prešlo svetlo röntgenového lúča."
 
Vedci tvrdia, že ich technika má veľký potenciál na skúmanie kultúrneho dedičstva z polovice 19. storočia. Mnohé dagerotypie sú vystavené v múzeách a galériách po celom svete a táto technika by mohla odhaliť oveľa viac o tom, ako ľudia v tomto období vyzerali, obliekali sa a žili.
 
Navyše by sa tento proces mohol prispôsobiť aj rôznym typom materiálov, pri ktorých došlo ku korózii alebo degradácii - napríklad archeologickým artefaktom a fosíliám, ktoré je potrebné reštaurovať.

"Túto techniku možno široko využiť vo všetkých oblastiach vedy, od skúmania tkanív až po materiálovú vedu," hovorí Sham.
 
"Mohli by ste určiť, či alebo ako môže byť kov odolný voči korózii. Alebo v prípade už skorodovaného materiálu môžete zistiť, čo je produktom tejto korózie a jeho rozloženie na povrchu, a potom sa môžete vrátiť späť a premýšľať, ako tejto korózii zabrániť."
 
Výskum bol uverejnený v časopise Journal of Cultural Heritage.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Science Alert, Foto: Národná galéria Kanady / Journal of Cultural Heritage
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies