Na výberovom konaní na sudcu Najvyššieho správneho súdu by sa malo zúčastniť 16 uchádzačov

NETKY.SK • 6 Marec 2021, 14:55 • 2 min
Na výberovom konaní na sudcu Najvyššieho správneho súdu by sa malo zúčastniť 16 uchádzačov

BRATISLAVA - V marci prebehne výber prvých sudcov na nový súd. Zúčastní sa zrejme 16 kandidátov.

slovakia

left justify in out

Na výberovom konaní na sudcu Najvyššieho správneho súdu by sa malo zúčastniť 16 uchádzačov. Prvých sudcov na nový súd bude vyberať Súdna rada od 7. do 9. marca a od 12. do 14. marca.

 

img

 

Výberové konanie bude pozostávať z verejného vypočutia pred súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Celkovo je na NSS SR potrebné obsadiť 29 voľných miest sudcami.

 

Prečítajte si tiež: Bývalý sudca David Lindtner zostáva naďalej vo väzbe


Podmienky na účasť na výberovom konaní nesplnilo 20 uchádzačov. Patrilo tam napríklad dosiahnutie veku 30 rokov, ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo a právnická prax najmenej 10 rokov.

Do výberové konania sa prihlásili aj štyria sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu. Podmienky však splnil iba jeden. Je ním sudca Marián Trenčan.

 

Podmienky nesplnili sudcovia Viera Nevedelová, Zdenka Reisenauerová a Viola Takáčová. Osemnásti sudcovia správneho kolégia najvyššieho súdu sa domáhali preskúmania súladu obsadzovania Najvyššieho správneho súdu SR s ústavou.

 

Argumentovali tým, že výber je v ich prípade oproti iným uchádzačom o funkciu sudcu najvyššieho správneho súdu diskriminačný. Navrhovali, aby ich na správny súd „preložili“. Predseda súdnej rady Ján Mazák sa však rozhodol nepodať návrh na konanie o súlade zákona o sudcoch s Ústavou SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies