Ministerstvo obrany SR bude mať najnižší počet zamestnancov

NETKY.SK • 4 September 2012, 11:12 • 2 min
Ministerstvo obrany SR bude mať najnižší počet zamestnancov

Ministerstvo obrany SR bude mať najnižší počet zamestnancov - Politika Kritický stav rezortu obrany, v akom ho zanechali ľudia z predchádzajúceho vedenia, si vyžiadal akútne opatrenia. Minister obrany SR Martin Glváč preto pristúpil k vytvoreniu krízového

slovakia

left justify in out

imgKritický stav rezortu obrany, v akom ho zanechali ľudia z predchádzajúceho vedenia, si vyžiadal akútne opatrenia. Minister obrany SR Martin Glváč preto pristúpil k vytvoreniu krízového manažmentu zloženého z odborníkov, ktorých úlohou je ekonomická stabilizácia rezortu.
      "Stav rezortu, v akom sme ho prebrali nás donútil vytvoriť poradný tím na úrovni ministra. Každý člen môjho poradného tímu má konkrétne úlohy, za ktorých splnenie plne zodpovedá. Tento krízový manažment nemáme dôvod skrývať niekde do štruktúr, ako to robili naši predchodcovia. Na rozdiel od nich sa zároveň vyhýbame aj straníckym nomináciám na dôležitých riadiacich postoch. Prvoradým kritériom je pre nás odbornosť," zdôraznil minister obrany Martin Glváč. 
      Práca odborného tímu už priniesla aj prvé výsledky. Za necelý polrok pôsobenia nového vedenia ministerstva je možné hovoriť o desiatkach miliónov efektívnejšie vynaložených eur. Od 1. októbra navyše ministerstvo obrany pristupuje k novej organizačnej štruktúre, na základe ktorej bude mať k tomuto dátumu historicky najnižší počet zamestnancov za posledných päť rokov. V porovnaní s rokom 2007 bude mať menej o 1251 zamestnancov a oproti minulému roku by sa mal znížiť počet personálu o 79 ľudí. Počet tabuľkových miest zníži rezort obrany v rámci prebiehajúcej reorganizácie o 189.
      "V tomto prípade nejde iba o formálne znižovanie počtu zamestnancov ich presunom na iné odbory, alebo podriadené organizácie. Ide o reálne zmeny. Ak by sme si totiž neurobili poriadok vo vlastných radoch a nezefektívnili činnosť ministerstva, nemali by sme ani morálne právo uchádzať sa v súčasnej ekonomickej situácii o ďalšie peniaze z rozpočtu," zdôvodnil organizačné zmeny, ktoré budú zavŕšené k 1. októbru 2012, minister Glváč. Mesačná úspora na mzdových nákladoch je vyčíslená na 105.600 eur.
      Personálne zmeny sa týkajú ministerskej časti rezortu a jej podriadených úradov a zariadení. "Súčasná organizačná štruktúra Ozbrojených síl SR sa radikálne meniť nebude, avšak aj v rámci nej do budúcnosti počítame s optimalizáciou štruktúr. Konkrétne závery vyplynú z Bielej knihy obrany SR, ktorú v súčasnosti finalizujeme," uviedol minister. Zároveň zdôraznil, že na ministerstve nejde o hromadné prepúšťanie, ale o plynulý proces racionalizácie vnútorných štruktúr, ktorý prebieha už od apríla.
      Šéf rezortu obrany zároveň deklaroval svoj záujem investovať časť z ušetrených peňazí na mzdových prostriedkoch do modernizácie armády. Zároveň však pripomenul, že akútnych problémov, ktoré neboli dlhodobo riešené je na ministerstve obrany a v jeho podriadených organizáciách oveľa viac. "VOP Nováky sme prebrali v hodine dvanástej, rovnako nepriaznivá situácia nás čakala vo VOP Trenčín. Ku katastrofálnemu stavu prispeli najmä nekoncepčné "rozvojové" riešenia predchádzajúceho vedenia a dlhodobé neriešenie problémov napríklad v sociálnej oblasti," pripomenul minister. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies