Minister Takáč: Podávame trestné oznámenie pre neriešenie lykožrútovej kalamity

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 13:41 • 2 min
Minister Takáč: Podávame trestné oznámenie pre neriešenie lykožrútovej kalamity

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Richard Takáč podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom trestné oznámenie pre lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu. Podľa neho prišla z bezzásahového územia.

slovakia

left justify in out

Štátne Lesy SR plánujú v oblasti Čierneho Balogu vyťažiť milión metrov kubických dreva napadnutého lykožrútom, čo je mimoriadne veľký objem. Napríklad v roku 2020 sa na celom Slovensku legálne vyťažilo 10 miliónov kubických metrov dreva.

Postihnuté lesy v okolí Čierneho Balogu sú v prvom, najnižšom stupni ochrany, kde mohli lesníci hospodáriť bez akýchkoľvek obmedzení, nejde teda o problém, že by ochranári robili prekážky v ťažbe.

Obhospodarovateľ je povinný vykonať náhodnú ťažbu, teda vyťažiť kalamitné drevo, alebo použiť iné vhodné opatrenia na ochranu lesa tak, aby nedošlo k vývinu a premnoženiu škodcov, najneskôr do 6 mesiacov od vzniku problému. Obyvatelia a vedenie obce Čierny Balog na zlý stav lesov upozorňovali dlhšie.

Úlohou Lesov SR je z pohľadu prípadných budúcich katastrof robiť podľa Takáča intenzívne kroky. "A to aj robia, jednak z pohľadu vodozádržných opatrení a, samozrejme, čo najrýchlejšej výsadby nových porastov po tom, ako sa vyťažia vysušené napadnuté stromy," dodal Takáč s tým, že ich úlohou bude následne vysádzať zmiešané lesy, ktoré sú odolnejšie.

Kapacity subdodávateľov či ťažiarov, ktorí sa budú podieľať na sanovaní tejto situácie, nebudú podľa Huliaka dostatočné. Preto na Slovensko budú musieť prísť aj ľudia zo zahraničia. "Sanovanie tejto kalamity je zvládnuteľné až na niekoľko rokov s tým, že sa určite nevyhneme ani postrekom a podobným záležitostiam, ktoré z environmentálneho hľadiska nie sú najšťastnejšie, ale budú nevyhnutné," objasnil minister s tým, že bude zaťažená aj infraštruktúra ciest. Dodal, že prvom rade bude prebiehať ťaženie zelených stromov v okrajovej oblasti, aby sa postupovalo smerom dovnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, TASR, Denník N, Reprofoto: Topky/Ramon Leško
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies