AKTUALIZÁCIA: Minister Korčok sa v súvislosti s ruskými agentmi postavil na stranu Českej republiky

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 15:32 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Minister Korčok sa v súvislosti s ruskými agentmi postavil na stranu Českej republiky

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok sa počas rokovania šéfov diplomacií krajín Európskej únie (EÚ) zastal Českej republiky. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok dnes ráno kontaktoval predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4) a navrhol, aby prijalo podpornú deklaráciu Českej republike. Doplnil, že jeho návrh bol prijatý a v tejto chvíli sa finalizuje text podpornej deklarácie ministrov zahraničných vecí V4 pre ČR.

 

img

 

"Toto je príklad, kedy vidím jednoznačnú možnosť pre V4 na pozitívnu agendu, na jednoznačný postoj voči tomu, do akej situácie sa dostal jeden z jej členov, v tomto prípade Česká republika. Z tejto iniciatívy sa teším preto, lebo našla jednoznačnú podporu u partnerov vo V4," priblížil Korčok.

 

Zdôraznil, že mieru toho, čo je zverejňované s explóziou a následnými okolnosťami, určuje Česká republika. "Preto chcem aj v kontexte tohto záujmu požiadať o to, aby Česká republika dostala priestor na medzinárodnom poli, to znamená hovorila s partnermi predovšetkým v Európskej únii (EÚ), to sa stalo dnes. Tiež aj v Aliancii, kde zajtra bude rokovanie Severoatlantickej rady s cieľom informovať partnerov a hľadať podporu pre to, aby prípadne bola prijatá aj kolektívna odpoveď zo strany týchto orgánov," uviedol minister zahraničia.

Korčok zároveň ubezpečil, že odpoveď SR bude politicky rozhodná a zároveň bude zodpovedná. "Nedbáme na nič iné ako na bezpečnosť SR, bezpečnosť občanov našej krajiny a, samozrejme, paralelne to bude ďalším dôkazom kredibility SR vo vzťahu k našim spojencom, v tomto prípade Českej republike," doplnil šéf slovenskej diplomacie.

 

img

 

ČR potrebuje podľa neho priestor, aby ako krajina hovorila bilaterálne, aby využila všetky fóra, ktoré sú k dispozícii a potom sa uvidí, aká bude "masa informácií, a to, či dôjde prípadne ku kolektívnej odpovedi". Šéf slovenskej diplomacie dodal, že bol v kontakte s veľvyslancom SR v Ruskej federácii. Ten Korčoka informoval, že je v kontakte so svojimi českými kolegami, ktorí musia opustiť Rusko. SR je pripravená v tomto českej strane, pokiaľ bude potrebovať, poskytnúť logistickú podporu a pomoc.

 

Pôvodný článok

"S Českou republikou máme dlhodobo nadštandardné vzťahy a o to viac nás znepokojuje, ak sú jej občania vystavení aktivitám, ktoré majú zásadný dopad na ich bezpečnosť. Informácie, ktoré prichádzajú z Českej republiky v súvislosti s explóziou v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc, sú bezprecedentné," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

 

Korčok podporil Česku republiku, ktorá, ako avizovala, bude podrobne informovať svojich spojencov Severoatlantickej aliancie (NATO) a EÚ, keďže bezpečnosť je nedeliteľná a týka sa všetkých.

 


Na rokovaní ministrov zahraničných vecí Korčok zároveň vyzdvihol význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré "majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov."

Český premiér Andrej Babiš spolu s ministrom vnútra a dočasným ministrom zahraničia ČR Janom Hamáčkom na mimoriadnej tlačovej konferencii v sobotu 17. apríla oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov.

 

Česko vyhostí 18 ruských diplomatov, pretože sú dôstojníkmi tajných služieb

 

Andrej Babiš chce odtajniť správu tajných služieb o ruských agentoch

 

Identifikovali ich totiž ako pracovníkov ruských tajných služieb. Podľa Babiša a Hamáčka existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Rusko v reakcii oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies