Minister Kaliňák absolvoval v Španielsku rokovania s tamojšou ministerkou obrany

NETKY.SK • 31 Máj 2024, 17:08 • 2 min
Minister Kaliňák absolvoval v Španielsku rokovania s tamojšou ministerkou obrany

MADRID - Minister obrany a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák v rámci svojej zahraničnej pracovnej cesty navštívil Španielsko, kde s tamojšou ministerkou obrany Margaritou Robles Fernández absolvoval rokovania zamerané na aktuálnu bezpečnostnú situáciu a prehlbovanie spolupráce slovenského a španielskeho obranného priemyslu.

slovakia

left justify in out

Minister tiež navštívil tamojších vojakov, ktorí budú onedlho nasadení na Slovensku v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO - práve Španielsko totiž preberie v júli od Českej republiky velenie tohto bojového zoskupenia.

Šéfovi slovenského rezortu obrany bola predstavená posledná fáza presunu španielskych jednotiek na Slovensko. Nasadzovanie španielskeho kontingentu totiž prebieha postupne od januára tohto roku, pričom od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Obaja ministri zároveň venovali priestor v diskusii aj aktuálnej bezpečnostnej situácii, najmä otázke nasadenia španielského PVO systému NASAMS na našom území i prioritám spojených s nadchádzajúcim summitom NATO vo Washingtone.

V rozhovore so svojou španielskou kolegyňou sa minister R. Kaliňák zameral aj na priority v súvislosti s nadchádzajúcim summitom NATO vo Washingtone, zhodnotili však i doterajšiu spoluprácu v oblasti výcviku a vzdelávania a sústredili sa tiež na možnosti zintenzívnenia kooperácie v oblasti obranného priemyslu. Slovenské zbrojárske podniky totiž vyrábajú komponenty do munície, ktoré sú následne kompletizované práve v priestoroch závodu Fábrica de Municiones de Granada (FMG).

Minister R. Kaliňák zdôraznil, že práve takáto spolupráca prináša dobré meno nášmu obrannému priemyslu a tiež pracovné príležitosti do slovenských regiónov. Závod v Granade  je zároveň jedným z najstarších na výrobu pušného prachu v Európe - mesto Granada si práve tento rok pripomína 700. výročie prvého použitia strelného prachu v tejto provincii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: Tlačový odbor MO SR
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies