Minister Juraj Blanár v Budapešti: Záleží nám na rozvoji partnerstva a obojstranne prospešnej spolupráce

NETKY.SK • 21 December 2023, 05:56 • 2 min
Minister Juraj Blanár v Budapešti: Záleží nám na rozvoji partnerstva a obojstranne prospešnej spolupráce

V rámci oficiálnej návštevy sa minister Juraj Blanár stretol aj s predstaviteľmi slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku a položil veniec k pamätnej tabuli Jána Kollára v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár absolvoval v stredu 20. decembra 2023 oficiálnu návštevu Maďarska. V Budapešti rokoval so svojím partnerom, ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom. Venovali sa možnostiam ďalšieho rozvoja najmä v oblasti hospodárskej a cezhraničnej spolupráce, uvádza tlačová správa ministerstva. 

„Svet sa mení a čelíme mnohým výzvam, ktoré majú dopad nielen na naše krajiny, ale aj Európsku úniu, musíme sa preto sústrediť na budúcnosť predovšetkým mierovej spolupráce. Záleží nám na zachovaní korektných vzťahov, obojstranne prospešnej spolupráce a partnerstva s naším južným susedom v témach, ktoré nás spájajú. S pánom ministrom sme sa zhodli vo viacerých akútnych otázkach, akými sú aj nelegálna migrácia či energetická bezpečnosť,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie so zdôraznením nadchádzajúceho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Maďarsko patrí medzi najväčších obchodných partnerov Slovenskej republiky a vzájomný obchod z roka na rok rastie, obaja ministri považujú za dôležité hľadať spoločné riešenia v rámci osvedčených formátov, akými sú napríklad zmiešané komisie. Zhodli sa tiež na kľúčovej úlohe nukleárnej energetiky.

„Jadrová energia má veľký význam pre fungovanie hospodárstva a využívanie zdrojov oboch našich krajín. V tejto oblasti máme významné skúsenosti a sme pripravení na spoluprácu, aby sme dokázali zjednotiť svoje sily,“ dodal Juraj Blanár.

V súvislosti s riešením dôsledkov nelegálnej migrácie považujú ministri za nevyhnutné pracovať na efektívnejšej ochrane vonkajšej hranice EÚ a na potrebe užšej spolupráce v boji proti prevádzačom s cieľom zachovať voľný pohyb v regióne a minimalizovať negatívny dopad na život občanov v prihraničných oblastiach.

„Aj v tejto súvislosti je dôležité rozhýbať partnerstvo v rámci Vyšehradskej skupiny, aby sme mohli spoločne riešiť a podporiť naše národné záujmy,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Minister Juraj Blanár poďakoval maďarskej strane za pomoc s dočasnou ochranou vzdušného priestoru Slovenskej republiky

„Je smutné, že vinou bývalých vlád nie sme schopní suverénne zabezpečiť túto úlohu vlastnými silami, preto si vážime gesto vzájomnej solidarity zo strany Maďarska a Česka, ktorí sa budú od 1. januára budúceho roka zatiaľ podieľať na ochrane nášho neba, pokým na Slovensko nedorazia objednané bojové lietadlá pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky,“ informoval J. Blanár a vyzdvihol tiež výsledky slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce. 

„Aktivity s Maďarskom sa ukázali ako najúspešnejšie, podarilo sa nám zrealizovať regionálne projekty v celkovej výške takmer 28 miliónov eur, čo predstavuje dvojnásobok sumáru projektov s českou, poľskou a rakúskou stranou,“ informoval Juraj Blanár.


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Ministri Juraj Blanár a Péter Szijjártó. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies