Svieže dovolenkové úniky – päť tipov, kde sa ukryť pred horúcim počasím

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Svieže dovolenkové úniky – päť tipov, kde sa ukryť pred horúcim počasím

Väčšina z nás sa na leto a všetky radovánky s ním spojené každoročne teší. No aj letné mesiace nám vedia ukázať svoju odvrátenú a nie práve príjemnú tvár...

slovakia

left justify in out

Vedeli by o tom rozprávať v mnohých juhoeurópskych krajinách, kde práve v týchto dňoch zažívajú priam pekelné teploty. V Ríme sa teplomer vyšplhal na 41 stupňov, v Katalánsku a Južnom Francúzsku teploty dosahovali miestami až 45 stupňov.

Predpokladá sa, že na juhu Talianska by mohol byť v týchto dňoch prekonaný európsky teplotný rekord 48,8 °C, ktorý bol nameraný pred dvomi rokmi na Sicílii. Extrémne a nadpriemerne teplo je okrem Stredomoria aj na mnohých miestach Severnej Afriky, USA, Číny, Blízkeho Východu.

Kam sa teda ukryť pred vyčíňajúcimi horúčavami, ktoré vôbec neprajú polihovaniu na pláži, či prechádzkam po rozpálených uliciach miest? Ak už máte dosť ´hicov´ a chcete dovolenkovať uprostred mierneho, sviežeho leta, máme pre vás niekoľko tipov na svieže prázdninové úniky.

1.  Aljaška, Denali National Park
Aljaška je ideálnym miestom pre milovníkov mierneho leta. Namiesto toho, aby ste sa potili, vydajte sa na sever do úžasného národného parku Denali, kde v júli, najteplejšom mesiaci, dosahujú teploty okolo 18-20 stupňov. Návštevníci môžu preskúmať šesť miliónov hektárov parku, prejsť po malebnej ceste Denali Park Road, obdivovať panorámu zasnežených vrcholov z vyhliadok a turistických chodníkov a pátrať po "veľkej päťke" - losoch, karibu, ovciach Dall, vlkoch a medveďoch grizly. V celom parku sa nachádza šesť kempov, kde si môžete v príjemných teplotách postaviť stan. Dá sa objednať aj autobusová prehliadka parku, pre najväčších labužníkov existujú vyhliadkové lety s pristátím na ľadovci.

Náš tip: Ak ste dobrodružné typy, vydajte sa na rafting po rieke Nenana, ak máte radi komfort, môžete si zahrať golf v známom rezorte Black Diamond – jedinom, kde si možno užiť golf pod polnočným slnkom.

2. Nórsko, Tromsø
Hoci v "krajine polnočného slnka" od mája do júla slnko v skutočnosti nezapadá, cestovatelia by sa nemali nechať oklamať dlhými letnými dňami v Nórsku. Pri objavovaní ikonických modrých fjordov sa určite nezapotíte, pretože letné teploty v tejto škandinávskej krajine sa na severe a pozdĺž pobrežia pohybujú okolo 15 stupňov. Okrem nádherných prírodných zákutí, ktoré Nórsko ponúka je pre turistov veľkým lákadlom mesto Tromsø, ktoré Trip Advisor označil v roku 2018 za najlepšiu európsku a tretiu najlepšiu svetovú destináciu z hľadiska originálnych zážitkov. Tromsø je skutočným rajom pre pre pešiu aj lyžiarsku turistiku. Známou klasikou je Tromsdalstinden, ktorý sa týči do výšky 1 238 metrov nad morom. Jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v Tromsø sú schody, ktoré postavili nepálski šerpovia v r. 2019. Trasa sa začína hneď za Arktickou katedrálou a po zdolaní viac ako 1 200 schodov vás čaká odmena v podobe nádherného výhľadu na mesto a útulná kaviareň.

Náš tip: Vyberte sa na výlet nádherne zrekonštruovanou drevenou loďou Hermes II z roku 1917. Ponúka autentické pobrežné zážitky s historickým výkladom.

3. Jazerá a hrady Škótska
Maximálne letné teploty od júna do augusta sa v Škótsku pohybujú do 18 stupňov a umožňujú tak príjemné objavovanie tunajších nádherných hradov, nezabudnuteľné túry po škótskych vysočinách aj prechádzky po pobreží. Podobne ako u škandinávskych susedov na severovýchode, aj v Škótsku sú v lete mimoriadne dlhé dni; Visit Scotland uvádza, že na severe krajiny je denne o štyri hodiny viac slnka ako v Londýne. Máte tak dostatok času na celodenný výlet k jazeru Loch Ness aj s návštevou výstavy o legendárnej jazernej príšere v miestnom hoteli Drumnadrochit. Dych vám vyrazí hrad Urquhart, týčiaci sa nad jazerom. Neobíďte ani najväčšie britské jazero Loch Lomond cca 20 km od Glasgowa, obklopené kopcami, ktoré milujú rybári a fanúšikovia vodných športov. Vyberte sa na ostrov Skye, večne ponorený v hmle, s nádhernou prírodou, jaskyňami, vodopádmi, roklinami, bohatou faunou a flórou. V Edinburghu si určite pozrite impozantný hrad z 12. storočia, ďalšie impozantné hrady krajiny sú Stirling, či Glengorm.

Náš tip: Choďte si pozrieť jeden z najváženejších golfových klubov sveta The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews z r. 1750, ktorý navštevujú mnohé celebrity. Nevynechajte Britské golfové múzeum.

4. Kapské mesto, Južná Afrika
Hoci v lete (teda počas našej zimy) v Kapskom Meste môžu teploty prekročiť až 37 stupňov, od júna do septembra je tu príjemných 20 stupňov, ktoré dovoľujú pohodlnú túru na Stolovú horu, pozorovanie veľrýb a tučniakov na pláži Boulders Beach (neplánujte však kúpanie vo vode - je studená). V Kapskom meste môžete navštíviť tiež množstvo múzeí, nespočetné množstvo skvelých reštaurácií, ktoré prispievajú k povesti Kapského mesta ako kulinárskej metropoly, určite ochutnajte nejaké výborné tunajšie víno. Prejdite sa nádherne pestrou štvrťou Bo-Kaap.

Náš tip: Požičajte si kajak a vydajte sa na plavbu so sprievodcom pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu, aby ste sa stretli s delfínmi, ktoré budú zvedavo skúmať vašu loď.


5. Amsterdam, Holandsko
V hlavnom meste Holandska je v júli okolo znesiteľných 22 stupňov a návštevníci sa môžu pohodlne venovať typicky amsterdamským aktivitám, ako je prechádzanie sa medzi pamiatkami na mestskom bicykli, či plavba po kanáloch na  typických lodičkách. No pozor, júl je v Amsterdame tiež najvlhkejším mesiacom. Takže keď bude pršať,  využite to na návštevu unikátnych múzeí - nevynechajte Rijksmuseum, Van Gogh Museum a Dom Anny Frankovej, naplánujte si prehliadku najstaršieho pivovaru Heineken. Prejdite sa po námestí Dam, nábrežím rieky Amstel, obdivujte kráľovský palác zo 17. storočia.

Náš tip: Vyberte sa na nákupy do Negen Straatjes – spletenca viacerých ulčiek, plných originálnych obchodov, umeleckých a remeselných predmetov, ale aj výborných bistier a kaviarní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies