Minister Juraj Blanár a veľvyslanec Bulharska si uctili pamiatku bulharských hrdinov

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 08:32 • 2 min
Minister Juraj Blanár a veľvyslanec Bulharska si uctili pamiatku bulharských hrdinov

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa včera zúčastnil na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. S veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom si uctili pamiatku bulharských hrdinov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas Slovenského národného povstania.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 3. júna zúčastnil na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. S veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom si uctili pamiatku bulharských hrdinov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas Slovenského národného povstania.

Slovensko-bulharské vzťahy majú silné korene aj v spoločnej histórii oboch štátov. V Bratislave sa nachádza niekoľko pamiatok a miest, ktoré pripomínajú toto partnerstvo. „Denne prechádzame po ulici Bulharskej, Vazovovej či Blagojevovej – možno bez uvedomenia si celej hĺbky ich významu,“ pripomenul v príhovore pri Pomníku bulharských partizánov minister Juraj Blanár a vyzdvihol hrdinstvo mladých ľudí, ktorí na Slovensku položili svoje životy za boj proti neslobode a nacizmu.

 

„Vážme si ich odvahu a odhodlanie, lebo sa obetovali za našu vlasť, za nás – pre ďalšie generácie, aby sme mohli žiť lepší, slobodnejší život. Bojovali za mier, ktorého skutočnú hodnotu si dnes o to viac uvedomujeme, pretože mier a sloboda sú hodnoty, ktoré nemôžeme brať ako samozrejmosť,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie a vyjadril úprimnú spolupatričnosť s bulharskými bojovníkmi.

Minister zahraničných vecí vyzdvihol pretrvávajúcu priateľskú úroveň slovensko-bulharských vzťahov. Na pietnom podujatí sa zúčastnili tiež žiaci Bulharskej základnej školy a gymnázia Christa Boteva v Bratislave nesúcej meno jedného z najväčších revolucionárov a básnikov Bulharska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies