Minister Gröhling sa vyjadril, že škôlky a prvý stupeň ZŠ zostanú otvorené aj pre deti rodičov bez homeofficu

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 18:04 • 2 min
Minister Gröhling sa vyjadril, že škôlky a prvý stupeň ZŠ zostanú otvorené aj pre deti rodičov bez homeofficu

BRATISLAVA - Materské školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ) budú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí musia pracovať na pracovisku. Uviedol to dnes vo video-vyjadrení minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v súvislosti s aktuálnymi opatreniami týkajúcimi sa škôl.

slovakia

left justify in out

Opatrenia vyplývajú z rokovania vlády, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 28. februára. Gröhling dodal, že rodičia, ktorých sa to týka, budú môcť nájsť potrebné potvrdenie v rozhodnutí ministra, ktoré zverejní rezort na svojej webovej stránke. Tlačivo od ministerstva školstva zákonný zástupca vypíše a odovzdá škole.

 

img

 

Koľko detí navštevuje škôlky a prvý stupeň ZŠ? 

Minister poprel aj fámy o otvorení všetkých materských a základných škôl, a to vrátane druhého stupňa ZŠ. Priblížil, že počet detí, ktoré sa dnes prezenčne vyučovali v materských školách, je okolo 50-tisíc. Ide teda o 28 % detí, ktoré navštevujú materské školy. V prípade prvého stupňa ZŠ išlo dnes o 110-tisíc detí, čo je menej ako 50 % všetkých detí.

"Z toho vyplýva, že materské školy a základné školy prvého stupňa navštevujú prioritne deti práve aj týchto rodičov, ktorí nemajú iný spôsob, ako vykonávať svoje zamestnanie," vysvetlil. Podotkol, že je výrazný predpoklad, že tieto čísla budú, pravdepodobne, mierne klesať, keďže školy budú od rodičov vyžadovať potvrdenie. Školy by však mali ostať v tom istom režime, v akom fungujú doteraz.

 

img

 

U koho sa vyžaduje negatívny COVID-19 test 

Naďalej tiež platí, že jeden z rodičov sa musí preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, nie starším ako sedem dní. Negatívny test musí mať aj žiak vo veku od druhého stupňa vyššie. Ide o žiakov, ktorí sa v škole stretávajú v skupine po päť s učiteľom, a to z dôvodu, že sa nemôžu učiť dištančne online. Negatívnym testom sa majú naďalej preukazovať aj študenti stredných zdravotníckych škôl a žiaci končiacich ročníkov stredných škôl.

 

img

 

Pokiaľ sa nedajú testovať
Gröhling dodal, že sa ponecháva možnosť ostať doma, ak sa nepretestuje zákonný zástupca či žiak, ktorý potrebuje negatívny test. "Žiak sa po nenastúpení vzdeláva dištančne, alebo má ospravedlnenú absenciu a rodičia túto možnosť môžu reálne využiť," povedal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies