Metropola SNP môže touto aktivitou zvýšiť kvalitu kultúrnych aktivít a infraštruktúry

NETKY.SK • 26 November 2020, 18:14 • 2 min
Metropola SNP môže touto aktivitou zvýšiť kvalitu kultúrnych aktivít a infraštruktúry

Mesto pod Urpínom chce získať titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, rozhodlo sa preto aj pre nasledovnú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Mesto Banská Bystrica sa po rozhodnutí podať prihlášku na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 snaží o získanie čo najväčšej podpory verejnosti, ale aj partnerov.  Aj preto v stredu podpísali Memorandum o spolupráci v tejto veci viaceré dôležité inštitúcie.

 

Spolupracovať pri tomto významnom kroku pre mesto chcú Banskobystrický samosprávny kraj, mesto Banská Bystrica, Univerzita Mateja Bela i Akadémia umení. Banská Bystrica bola v roku 2017 Európskym mestom športu.

 

 

„Doposiaľ sa podarilo vytvoriť silný pracovný tím, ktorý už niekoľko týždňov vypracúva tzv. BidBook. Počas uplynulých stretnutí našli spoločnú reč akademici, verejná správa, divadelníci, majitelia klubov aj pódioví manažéri známych slovenských festivalov,“  informuje hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková.

 

Čas na odoslanie dôležitého materiálu sa už kráti. „Spracovaný materiál je potrebné odoslať do 15. decembra, preto si všetky zainteresované strany nechávajú podrobnosti zatiaľ pre seba,“ dodala hovorkyňa s tým, že pomôcť s návrhmi a postrehmi môže aj verejnosť.

 

 

Teší sa aj primátor mesta Ján Nosko, ktorý si váži pripravenú platformu a nápady, ktoré vznikajú a vzniknú. „Verím, že sa nám podarilo vytvoriť kvalitný tím a spoločnými silami tento titul získame. A aj keby sa to nepodarilo,  nápady z vytvorenej kultúrnej koncepcie budeme vedieť naďalej využívať a aspoň z časti realizovať,“ prezradil šéf banskobystrickej radnice. 

 

Zapojiť sa chce aj Akadémia umení (AU), ktorá vytvára priestor a pripravuje umelcov, dôležitých pre kultúrny sektor. „Mal som tú česť sledovať dopad EHMK na Košice,  a je to neporovnateľne zvýšená kvalita kultúrnych aktivít aj investičnej infraštruktúry. Myslím si, že Banskej Bystrici to prospeje,“ povedal rektor AU Michal Murín. Na titul Európskeho hlavného mesta kultúry v roku 2026 kandiduje aj Martin či Trenčín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies