Meta optimalizuje video na mobilných sieťach. Časom prídu na rad aj slovenskí operátori

NETKY.SK • 14 Júl 2024, 08:20 • 2 min
Meta optimalizuje video na mobilných sieťach. Časom prídu na rad aj slovenskí operátori

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Instagram a Facebook, oznámila spoluprácu s mobilnými operátormi s cieľom optimalizovať zobrazovanie videí na svojich platformách. Cieľom je zefektívniť využívanie sieťových pripojení a znížiť nápor na mobilné siete spôsobený rastúcim dopytom po videoobsahu.

slovakia

left justify in out

Videá sú čoraz populárnejšie a tvoria významnú časť dátovej prevádzky. Podľa správy Ericsson Mobility Report vzrástla globálna mobilná dátová prevádzka v prvých troch mesiacoch roku 2024 o 25 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, pričom video tvorilo až 73 percent všetkej mobilnej prevádzky.

Spolupráca prináša výhody pre obe strany. Mobilní operátori získajú voľnú kapacitu v sieti, čo môže viesť k zlepšeniu kvality služieb pre všetkých používateľov. Meta zase zabezpečí plynulejšie prehrávanie videí na svojich platformách, čo vedie k vyššej spokojnosti používateľov a ich angažovanosť.

Okrem toho by mohla optimalizácia poslúžiť aj na plynulejšie zobrazovanie reklám, z ktorých sieť ťaží.

Prvým úspešným príkladom tejto spolupráce je optimalizácia, ktorú Meta vykonala s operátorom Vodafone na jedenástich európskych trhoch. Vďaka nej sa podarilo znížiť objem dát prenášaných videami o viac ako 10 percent, a to najmä v lokalitách s vysokou prevádzkou, ako sú nákupné centrá a dopravné uzly.

Firma Marka Zuckerberga plánuje pokračovať v spolupráci s ďalšími operátormi a výrobcami zariadení, aby sa podarilo ešte viac zefektívniť prenos videí v mobilných sieťach. Táto iniciatíva by mohla byť prínosom aj pre slovenských používateľov sociálnych sietí, ktorí by sa mohli tešiť na rýchlejšie načítanie a plynulejšie prehrávanie videí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Meta, Ericsson Mobility Report, Foto: cnbc.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies