Maturanti majú posledné dva týždne na podanie žiadosti o štipendium vo výške najmenej 9 000 eur

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 18:41 • 2 min
Maturanti majú posledné dva týždne na podanie žiadosti o štipendium vo výške najmenej 9 000 eur

BRATISLAVA - Zostávajú už iba dva týždne na podanie žiadosti štipendijnej schémy „Študujem doma, Slovensko ma odmení”. Rezort školstva vyzýva všetkých maturantov, aby neváhali a odoslali svoje žiadosti o štipendium najneskôr do 1. júla 2024. Až 1570 maturantov, ktorí plánujú pokračovať na slovenskej vysokej škole, môžu získať štipendium v hodnote minimálne 9 000 eur na tri roky. Cieľom štipendijnej schémy financovanej z Plánu obnovy a odolnosti SR je podpora vzdelávania aj motivácia talentovaných študentov, aby zostali študovať doma a prispievali k rozvoju Slovenska.

slovakia

left justify in out

Štipendium je určené pre žiakov s výbornými študijnými výsledkami, ktorí plánujú pokračovať v dennej forme štúdia na slovenskej vysokej škole a zapíšu sa na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium v kalendárnom roku 2024. Rezort školstva myslel aj na nedostatkové povolania. Aj preto je oproti predošlým rokom tohtoročný program3. ročníka štipendijnej schémy „Študujem doma, Slovensko ma odmení“ doplnený o skupinu štipendií určených pre študentov, ktorí sa zapíšu práve na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolanie.

Okrem toho 400 najúspešnejších uchádzačov o štipendium bude podporených vyššou sumou, a to až 16 500 eurami na tri roky. Nedostatkové povolania boli identifikované za pomoci odborníkov z rôznych oblastí zaoberajúcich sa potrebami pracovného trhu a spoločenským dopytom. Ide o odbory, ako učiteľstvo, ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, všeobecné lekárstvo či odbory z oblasti jadra.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

„Investovaním do vzdelania a rozvoja mladých talentov môžeme výrazne zmierniť odliv mozgov a motivovať našich žiakov, aby zostali študovať na Slovensku. Veríme, že vytvorením atraktívnych podmienok a poskytovaním adekvátnej podpory môžeme nielen zastaviť, ale aj zvrátiť tento trend, čím posilníme naše národné hospodárstvo a kultúrne dedičstvo,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

„Lehota na podanie žiadosti o štipendium sa už kráti. Študenti môžu žiadosti podávať len do pondelka 1. júla 2024. Rezort školstva v akademickom roku 2024/2025 podporí 1570 maturantov, ktorí pokračujú na vysokoškolské štúdium na Slovensku,“ uviedol štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera.

Podanie žiadosti o talentové štipendium je jednoduché a rýchle. Stačí sa zaregistrovať na https://stipendia.portalvs.sk/, potvrdiť registráciu e-mailom, prihlásiť sa do svojho profilu a vyplniť všetky požadované údaje. Všetci uchádzači by si mali dôkladne prečítať pokyny a prílohy, aby sa predišlo chybám, ktoré by mohli ovplyvniť výsledné poradie. Finálny zoznam podporených uchádzačov bude známy po zápisoch na vysoké školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MŠVVaŠ SR, Foto: Pixabay
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies