Martin Klus: Nenávisť šíria extrémisti aj niektorí politici

NETKY.SK • 25 November 2021, 11:44 • 2 min
Martin Klus: Nenávisť šíria extrémisti aj niektorí politici

BRATISLAVA - Extrémisti na Slovensku rozsievajú nenávisť a polarizujú spoločnosť aj v čase pandémie COVID-19, a to nielen na námestiach, ale aj sociálnych sieťach či konšpiračných weboch. Upozornil na to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus na stredajšej diskusii s názvom Stav prejavov extrémizmu na Slovensku a vo svete a ich riziká pre vývoj demokracie.

slovakia

left justify in out

Od začiatku pandémie podľa neho počet nenávistných informácií a dezinformácií narástol. Považuje za alarmujúce, že k polarizácii spoločnosti prispela aj časť opozície, ktorá inklinuje k ultrapravicovej a radikálnej ideológii. "Je mi ľúto, že aj niektorí politickí predstavitelia na Slovensku hanebne využili pandémiu na populistické zbieranie hlasov a spochybňovanie snáh odborníkov zameraných na ochranu verejného zdravia. Niet pochýb o tom, že falošné správy o vakcínach sú jedným z hlavných dôvodov, prečo občania stále váhajú s očkovaním," uviedol štátny tajomník.

 

 

Klus v diskusii s domácimi a zahraničnými odborníkmi upriamil pozornosť najmä na šírenie nenávistných prejavov, radikálnych myšlienok, ale tiež hoaxov v informačnom priestore, špeciálne na sociálnych sieťach. Pandémia podľa neho ešte viac odhalila, že sa treba zaoberať modernými formami radikalizmu a nenávisti v online priestore. "Neobmedzená tolerancia dezinformácií a neprávd na sociálnych sieťach, ktoré často šíria aj neexistujúce osoby či internetové boty, prispeli k polarizácii spoločnosti a premietajú sa už aj do reálneho ohrozenia verejného zdravia a demokratického zriadenia na Slovensku,“ upozornil.

 

Prečítajte si tiež: Europoslanci odsúdili diskrimináciu Rómov v EÚ

 

Diskusia sa konala v rámci 8. ročníka Medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach Human Forum 2021. Počas 1. dňa fóra sa štátny tajomník prihovoril aj zástupcom občianskej spoločnosti v rámci okrúhleho stola k pripravovanému Summitu pre demokraciu, ktorý zvolal prezident USA Joe Biden. "Slovensko víta organizovanie Summitu pre demokraciu a cení si aj pozvanie pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Jednou z našich priorít je preukázať líderstvo v téme sloboda médií. Tieto snahy budeme zrkadliť nielen na domácej, ale aj európskej politickej scéne," skonštatoval s tým, že 1. krokom bude podpora Media Freedom Act z dielne Európskej komisie, ktorého cieľom bude chrániť nezávislosť médií a mediálneho prostredia v EÚ. Medzi ďalšie oblasti, ktorým sa bude Slovensko v oblasti podpory demokracie a ochrany ľudských práv ešte intenzívnejšie venovať, patria boj proti korupcii a posilnenie občianskej spoločnosti.

 

img

 

Štátny tajomník MZVEZ SR zároveň vyzval zástupcov mimovládnych organizácií a občianskych iniciatív na aktívnu podporu týchto snáh a tiež spoluprácu pri napĺňaní záväzkov SR na Summite pre demokraciu.

 

K téme: Joe Biden pozval Slovensko na demokratický summit. Rusov či Maďarov nezavolal

 

Stretnutie, ktoré sa bude konať 9. a 10. decembra, vyvolalo niekoľko prekvapení. Spojné štáty naň totiž nepozvali napríklad Čínu, zatiaľ čo Taiwan áno. Pozvánku nedostali ani ruský líder Vladimir Putin či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Medzi zástupcami Blízkeho východu budú iba Irak a Izrael. Priestor nedostanú ani tradiční spojenci USA z arabského sveta, akými sú Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE). Z krajín V4 nedostalo pozvánku Maďarsko. 

 

img

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies