Malá India v Káhire: Egypt rekonštruuje unikátny palác

NETKY.SK • 20 August 2019, 20:01 • 2 min
Malá India v Káhire: Egypt rekonštruuje unikátny palác

V Káhire stojí stavba, ktorú by v Egypte čakal zrejme málokto. Je ňou palác Baron z počiatku 20. storočia, postavený v indickom štýle.

slovakia

left justify in out

Veľkolepá stavba aktuálne prechádza rekonštrukciou, ktorá jej má navrátiť niekdajšiu podobu. Verejnosti by sa mala otvoriť do štvrť roka, napísala agentúra Reuters.

 

Atypickú budovu nechal v roku 1911 zhotoviť belgický aristokrat Eduard Empain, keď sa rozhodol, že už má dosť cestovania po svete a chce sa usadiť.

 

 

Založil v Káhire prominentnú štvrť Heliopolis, ktorá sa dnes volá Misr El-Gedida. Palác ovplyvnený hinduistickou architektúrou má dve poschodia a je vyzdobený množstvom sôch. Aj tie aktuálne podstupujú renováciu.

 

Práce by mali byť hotové do troch mesiacov, kedy sa má palác otvoriť verejnosti. "Viem, že táto budova znamená pre rezidentov Misr El-Gedidy veľa," uviedol pre Reuters egyptský minister pamiatok Chálid Anan.

 

 

Renováciu podľa neho predchádzali dlhé štúdie, aby sa nepoškodila pôvodná konštrukcia a bol zachovaný autentický ráz.

 

Verejnosť kritizuje

 

"Hotovo máme skoro 90 percent všetkých prác, už pomaly končíme. Za pár mesiacov snáď palác otvoríme," povedal stavbár a reštaurátor Saleh.

 

Podľa niektorých ľudí však renovácia neprebieha, ako by mala, a nový náter fasády vraj úplne zničil pôvodnú krásu budovy. "Tá vrava, ktorá sa strhla na sociálnych sieťach, nie je normálna. Vychádzali sme z dobových dokumentov, ktoré chceme následne zverejniť," obhajuje Saleh prebiehajúce práce.

 

 

Rekonštrukcia sa týka okrem sôch a ornamentov zdobiacich palác tiež strechy. Dopĺňajú sa tiež chýbajúce okná a parapety, na ktorých sa podpísal zub času. Opravené boli tiež mramorové stĺpy pri hlavnom vstupe.

 

Akonáhle bude budova hotová a prístupná, mala by v nej vzniknúť drobná expozícia mapujúca históriu štvrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies