Majstrovstvá sveta v hokeji sa v Bielorusku odohrávať nebudú

NETKY.SK • 18 Január 2021, 19:30 • 2 min
Majstrovstvá sveta v hokeji sa v Bielorusku odohrávať nebudú

BRATISLAVA - Spolu s Lotyšskom by MS 2021 mohli organizovať Dánsko, Slovensko či Česko. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) však o takej alternatíve s IIHF nerokoval.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná hokejová federácia IIHF rozhodla. Bieloruský Minsk už ďalej nedisponuje právom na spoluorganizáciu majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji seniorov. Na organizácii sa mali podielať s ich geografickými susedmi Lotyšmi. Turnaj sa bude odohrávať od 21. mája do 6. júna, no nie je známe, či Riga zostane jediným organizátorom alebo pribudnú iné možnosti. Dôvodom odobratia práv Bielorusku je obava o bezpečnosť, uviedla IIHF na oficiálnom webe.

 

O odobratí práv Minsku sa hovorilo už dávnejšie. Spolupravovať s nimi odmietali aj samotný Lotyši, no vyslať svoje národné mužstvá do Bieloruska odmietali aj účastníci turnaja, medzi ktorými sa nachádzajú aj hráči Švédska a Fínska.

 

 

Ešte začiatkom minulého týždňa sa s prezidentom Lukašenkom stretol aj prezident IIHF René Fassel. Po návrate do Švajčiarska sa hovorilo aj o tom, že v prípade organizácie turnaja v Bielorusku by sa mohla pozitívne zmeniť aj aktuálna situácia v krajine. "Nie sme naivní, aby sme si mysleli, že majstrovstvá sveta v Minsku vyriešia všetky problémy v krajine. Neznamená to však, že by sme nemali preskúmať, či IIHF nedokáže iniciovať pozitívne zmeny pre budúcnosť tejto krajiny," poznamenal Fasel.  "Aj keď Rada IIHF domnieva, že svetový šampionát by pravdepodobne nebol zneužitý na politickú propagandu z akejkoľvek strany, napriek tomu uznala, že organizácia tohto podujatia v MInsku by nebola vhodná, pretože by bolo potrebné riešiť väčšie problémy a k tomu zariadiť aj bezpečnosť a ochranu tímov, divákov či rozhodcov,".

 


V Bielorusku je od leta 2020 nestabilná politická situácia, keď po prezidentských voľbách sa rozpútala vlna nepokojov, podľa demonštrantov bolo víťazstvo Lukašenka v prezidentských voľnách zmanipulované. Počas týchto protestov skončili za mrežami mnohí odporcovia súčasného režimu aj demonštranti, nechýbali medzi nimi ani športovci. Práve preto Medzinárodný olympijský výbor (MOV) suspendoval Lukašenka zo všetkých olympijských akcií, keďže podľa MOV ako šéf národného olympijského výboru dostatočne nechránil športovcov pred diskrimináciou za ich politické názory.

Fasel tiež nedávno informoval, že spolu s Lotyšskom by MS 2021 mohli organizovať Dánsko, Slovensko či Česko. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) však o takej alternatíve s IIHF doposiaľ nerokoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies