Ľadovým medveďom hrozí najväčšie riziko vyhynutia než kedykoľvek predtým v dôsledku klimatických zmien, tvrdí nová štúdia

NETKY.SK • 14 Február 2024, 15:23 • 2 min
Ľadovým medveďom hrozí najväčšie riziko vyhynutia než kedykoľvek predtým v dôsledku klimatických zmien, tvrdí nová štúdia

Takmer všetkých 20 skúmaných ľadových medveďov počas leta rapídne schudlo, vedci sa obávajú, že dlhodobé pobyty na súši spôsobia vyhynutie zvierat. Ľadové medvede sú na tom najhoršie, pretože klimatické zmeny veľmi rýchlo roztápajú ich prirodzený biotop, v dôsledku čoho je pre ne veľmi ťažké nájsť si potravu, a preto je vidieť čoraz viac týchto predátorov vychudnutých.

slovakia

left justify in out

Ľadové medvede sú vystavené väčšiemu riziku vyhynutia ako kedykoľvek predtým, pretože je nepravdepodobné, že sa prispôsobia dlhším arktickým letám, varuje nový výskum. Čím viac času strávi obrovský dravec uviaznutý na súši a ďaleko od morského ľadu, znamená to väčšie riziko hladovania, uviedli vedci. Ľadové medvede žijú v arktických oblastiach ako Kanada, Aljaška, Rusko, Grónsko a Nórsko.

 

Veľkú časť svojho života ľadového medveďa trávi na morskom ľade, kde loví tulene, odpočíva, rozmnožuje a stará sa o svoje mláďatá. Počas troch letných týždňov 20 ľadových medveďov pozorne sledovaných vedcami vyskúšalo rôzne spôsoby udržania energetických zásob - vrátane odpočinku, upratovania a hľadania potravy. Napriek tomu takmer všetci rýchlo schudli: v priemere okolo 2,2 libry za deň, podľa zistení publikovaných v časopise Nature Communications.

 

Niektorí odborníci špekulovali, že ľadové medvede by sa mohli prispôsobiť dlhším obdobiam bez ľadu v dôsledku otepľovania klímy tým, že by sa správali ako ich príbuzní medveďa grizlyho a buď odpočívali, alebo jedli suchozemskú potravu.

Spoluautor štúdie Dr Charles Robbins, riaditeľ Medvedieho centra Washingtonskej štátnej univerzity, povedal: „Ani jedna zo stratégií neumožní ľadovým medveďom existovať na súši po určitom čase. Dokonca aj tie medvede, ktoré hľadali potravu, strácali telesnú hmotnosť rovnakou rýchlosťou ako tie, ktoré ležali," povedal Robbins.

 

Riaditeľ Robbins upozornil: „Ľadové medvede nie sú grizly v bielych plášťoch. Sú veľmi, veľmi odlišné. ... Dospelé samce ľadových medveďov, zvyčajne väčšie ako medvede grizly, môžu dosiahnuť dĺžku 10 stôp a vážiť 1 500 libier (680 kíl) v porovnaní s 8 stôp a 800 libier (363 kíl) medveďov grizly."

 

Ľadové medvede sa pri udržaní svojej mohutnosti spoliehajú na energeticky bohatý tuk tuleňov, ktoré najlepšie zachytávajú na ľade. O výdaji energie ľadových medveďov a ich správaní pri pobyte na súši sa nevedelo málo, takže výskumníci použili akési obojky vybavené videokamerami a GPS, aby sledovali ich letné obdobie v západnej oblasti Hudsonovho zálivu v Manitobe v Kanade

 

Tím chcel vidieť, čo špecializovaní lovci ľadu jedli a robili počas dlhého času na súši, keď bola ich preferovaná korisť tuleňov mimo dosahu. Vedci tiež vážili medvede pred a po období pozorovania a merali ich energetické výdavky. Vedúci autor štúdie Dr Anthony Pagano, biológ zaoberajúci sa výskumom voľne žijúcich živočíchov v rámci programu US Geological Survey pre výskum ľadových medveďov, povedal: „Zistili sme skutočnú rozmanitosť správania medveďov a ako výsledok sme videli rôznorodú škálu výdavkov na energiu.“ Povedal tiež, že mnoho dospelých samcov ľadových medveďov sa jednoducho uložilo, aby šetrili energiu a spaľovali kalórie rýchlosťou podobnou hibernácii. Iní aktívne hľadali potravu, konzumovali mŕtvoly vtákov a karibu, ako aj bobule, chaluhy a trávy

Napriek tomu takmer všetky pozorované medvede rýchlo schudli: v priemere okolo jedného kilogramu (2,2 libry) za deň. Celkovo výskumníci zistili päťnásobný rozsah vo výdaji energie od dospelého muža, ktorý odpočíval 98 percent času, až po najaktívnejšieho muža, ktorý prekonal 205 míľ (330 kilometrov).

 

Niektoré dospelé samice trávili až 40 percent svojho času hľadaním potravy, no vedci zistili, že všetka táto aktivita sa nevypláca. Dr Pagano povedal: "Pozemné potraviny im poskytli určitý energetický prínos, ale v konečnom dôsledku museli medvede minúť viac energie, aby sa dostali k týmto zdrojom." Tri ľadové medvede išli na dlhé plávanie – jeden preplával 175 kilometrov (asi 110 míľ) cez záliv.

 

Vo vode boli nájdené dve mŕtvoly, beluga a tuleň, ale ani medveď sa nemohol nakŕmiť ich nálezmi pri plávaní, ani ich priviesť späť na pevninu. Len jeden medveď pribral na váhe po tom, čo na súši narazil na mŕtveho morského cicavca. Vedci zistili, že všetka tá činnosť sa nevypláca. Dr Pagano povedal: "Potrava na súši im poskytla určitý energetický prínos, ale v konečnom dôsledku museli medvede minúť viac energie, aby sa dostali k týmto zdrojom." Tri ľadové medvede z pozorovaných medveďov ešte sa rozhodlo podstúpiť dlhé plávanie – jeden preplával 175 kilometrov (asi 110 míľ) cez záliv.

 

Štúdia sa zamerala na najjužnejší rozsah výskytu ľadových medveďov v západnej časti Hudsonovho zálivu, kde otepľovanie klímy pravdepodobne ovplyvňuje medvede rýchlejšie ako v iných arktických oblastiach. Populácia ľadových medveďov v tejto oblasti klesla od roku 1987 odhadom o 30 percent.

 

Nová štúdia naznačuje, že ľadové medvede v celej Arktíde sú vystavené riziku hladu, keďže obdobie bez ľadu naďalej rastie. Dr Pagano povedal: "Keďže ľadové medvede sú nútené prichádzať na pevninu skôr, skracuje sa obdobie, počas ktorého bežne získavajú väčšinu energie, ktorú potrebujú na prežitie." Dodal: "So zvýšeným využívaním pevniny sa očakáva, že pravdepodobne zaznamenáme nárast hladovania, najmä u dospievajúcich a samíc s mláďatami."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Daily Mail / Colin Fernandez. Foto: Shutterstock
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies