Ktorá krajina je najviac vysídľovanou na svete? + VIDEO

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 17:00 • 3 min
Ktorá krajina je najviac vysídľovanou na svete? + VIDEO

OUAGADOUGOU - Za najviac zanedbávanú krízu vysídľovania na svete bola Nórskou radou pre utečencov (NRC) už druhý rok po sebe označená situácia v západoafrickej krajine Burkina Faso. Podľa výročnej správy tam v roku 2023 zaznamenali rekordný počet novo vysídlených ľudí - až 707 000. Správu priniesla CNN.

slovakia

left justify in out

Deväť z desiatich najzanedbávanejších kríz uvedených v správe sa odohráva v Afrike. Po Burkine je na druhej priečke Kamerun, nasleduje Stredoafrická republika, Mali a Niger na piatom mieste.
 
Za kritériá pre označenie takýchto kríz vysídľovania považuje NRC nedostatok humanitárneho financovania a mediálnej pozornosti i chýbajúce medzinárodné politické a diplomatické iniciatívy v porovnaní s počtom ľudí v núdzi.
 
V Burkine boli vlani tieto kritériá na úrovni "zanedbateľné", uviedla NRC s tým, krajina dostala len niečo cez jednu tretinu požadovaných finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc. Vysídľovanie tam navyše umocňuje eskalujúce násilie a zhoršujúca sa humanitárna kríza.
 
Podľa výročnej správy v roku 2023 došlo k rekordnému výpadku v rozpočte na pomoc vo výške približne 32 miliárd dolárov. Z toho vyplýva, že viac ako polovica humanitárnych potrieb na celom svete nebola uspokojená.
 
"Úplné zanedbávanie vysídlených ľudí sa stalo novým normálom. Miestne politické a vojenské elity si nevšímajú utrpenie, ktoré spôsobujú, a svet nie je šokovaný a neprinútia ho konať ani príbehy osobného zúfalstva, ani rekordné štatistiky," povedal generálny tajomník NRC Jan Egeland s tým, že mediálne pokrytie tejto situácie pokleslo, keď sa sťažil prístup pre novinárov aj humanitárne organizácie.
 
Moc v Burkine Faso má od prevratu v júli 2022 vojenská junta na čele s dočasným prezidentom Ibrahimom Traorém. V dôsledku útokov, ktoré si vyžiadali viacero obetí na životoch, si armáda zvolila bezpečnosť v krajine za svoju prioritu.
 
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch však v apríli tohto roku zistila, že vyše než 200 ľudí zahynulo pri ťažení junty proti civilistom, ktorých podozrieva z kolaborácie s ozbrojenými skupinami. Podľa HRW by sa tieto úmrtia mohli považovať za vojnové zločiny.
 
Burkinská junta tieto "nepodložené obvinenia" odsúdila a odmietla a o pár dní na to oznámila dočasné pozastavenie vysielania a prístupu na webové stránky niekoľkých mediálnych organizácií vrátane francúzskych TV5Monde a Le Monde, britského denníka The Guardian a africkej časti stanice BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNN / BBC/ / NRC / HRW, Foto: concern.net
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies