Kryptomeny čaká najdôležitejší týždeň: USA rozhodnú o ich budúcnosti

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 16:00 • 2 min
Kryptomeny čaká najdôležitejší týždeň: USA rozhodnú o ich budúcnosti

Zákon o finančnej inovácii a technológii pre 21. storočie je hlavnou témou debát investorov. Snemovňa má hlasovať o zákone, ktorý by mohol výrazne ovplyvniť kryptomenový priemysel. Navrhovaný zákon by ustanovil CFTC ako hlavný regulačný orgán digitálnych aktív.

slovakia

left justify in out

Krypto svet túto týždeň s napätím očakáva, čo sa stane vo Washingtone, aby zistil, aké prelomy môžu ovplyvniť budúcnosť digitálnych aktív. S dôrazom na regulačné rámce a nové investičné produkty dúfa priemysel, že získa hlavný prienik a jasnosť. Tu je, čo sa deje.

Zákon o finančnej inovácii a technológii pre 21. storočie je hlavnou témou debát investorov.  Snemovňa má hlasovať o zákone o, ktorý by mohol výrazne ovplyvniť kryptomenový priemysel. Navrhovaný zákon by ustanovil CFTC ako hlavný regulačný orgán digitálnych aktív. Toto jasné rozdelenie zodpovedností má za cieľ poskytnúť regulačný dohľad a zároveň sa vyhnúť agresívnym opatreniam Úradu pre cenné papiere a burzy.

Prelom v histórii

Tento zákon sa snaží chrániť spotrebiteľov tým, že zabráni zmiešavaniu finančných prostriedkov zákazníkov, čo prispelo k pádu kryptomenovej burzy FTX koncom roku 2022. Cody Carbone, hlavný politický úradník The Digital Chamber (kryptomenová lobistická skupina), verí, že tento zákon označuje oficiálny koniec naratívu, že kryptomeny nie sú trvalou súčasťou finančnej krajiny.

Hoci zákon čelí odporu niektorých demokratov, jeho schválenie v Snemovni by mohlo naraziť na prekážky v Senáte. Republikánsky kongresman Patrick McHenry, hlavný sponzor zákona, zdôrazňuje, že Senát by mal na túto kľúčovú regulačnú štruktúru pozrieť novým pohľadom.

ETF Investori pozorne sledujú Úrad pre cenné papiere a burzy  na príznaky schválenia prvých burzových fondov, ktoré by priamo investovali do etheru (ETH-USD). Cena etheru stúpa, keď investori stále viac veria, že SEC schváli ETF s etherom. Tento vývoj nasleduje po schválení ETF priamo investujúcich do bitcoinu (BTC-USD), čo rozšírilo hlavný prienik najväčšej kryptomeny.

Schválenie ETF s etherom by bolo vnímané ako významné regulačné uľahčenie pre kryptosektor, najmä vzhľadom na politickú dynamiku za scénou.
Záver Tento týždeň vo Washingtone stojí kryptomenový svet na rozhodujúcom okamihu. Legislatívne zmeny a potenciálne schválenie ETF môžu ovplyvniť smerovanie priemyslu. 

Čo sú ETF fondy?

ETF (Exchange-Traded Fund) je investičný fond, s ktorým sa obchoduje na burze cenných papierov, podobne ako s jednotlivými akciami. Je určený na sledovanie výkonnosti konkrétneho indexu, sektora, komodity alebo triedy aktív.

Investície do ETF ponúkajú investorom spôsob, ako získať expozíciu voči diverzifikovanému portfóliu cenných papierov alebo aktív bez toho, aby museli kupovať každý cenný papier osobitne. Sú známe svojou likviditou, transparentnosťou a nákladovou efektívnosťou.

Inými slovami si možno to, čo sú ETF fondy, predstaviť ako jeden balík (napríklad akcií). V tomto celom balíku môžu byť stovky firiem, teda akcií, ktoré sú vybrané na základe určitého trhu, napríklad sektora. Ide o pasívne investovanie, ktoré má minimálne náklady na správu. 

ETF fondy sú oslobodené od dane v prípade, že investor ich drží nakúpené viac ako 1 rok, čo ich robí veľmi výhodnými pre dlhodobé investovanie1. Tak ako pri akciách, tak aj ETF fondy je možné obchodovať cez CFD kontrakty.

Treba dbať na riziká

Investovanie do kryptomenových ETF prináša niekoľko rizík, ktoré by mali investori zvážiť. Hodnota kryptomenových ETF môže klesnúť v dôsledku poklesu cien kryptomien alebo ak nie je dopyt po ETF.

ETF sú obchodované na burzách, a preto môžu byť ovplyvnené výmennými kurzami, najmä ak sú denominované v inej mene ako je mena investora. Kryptomeny sú stále relatívne novým a rýchlo sa vyvíjajúcim sektorom, ktorý môže byť v budúcnosti predmetom prísnejších regulácií, čo môže mať vplyv na hodnotu a likviditu ETF.

V kryptomenovom sektore existuje množstvo podvodov, ktoré môžu ovplyvniť hodnotu investícií. Kryptomeny sú závislé od technológie a softvéru, ktoré môžu obsahovať chyby alebo byť predmetom kybernetických útokov.

Niektoré kryptomenové ETF môžu mať obmedzenú likviditu, čo môže sťažiť ich predaj za spravodlivú trhovú cenu. Investovanie je vždy spojené s rizikom a investori by mali byť pripravení na možnosť, že môžu stratiť časť alebo celý investovaný kapitál.

Je dôležité, aby si investori uvedomili, že kryptomenové trhy sú veľmi volatilné a investície do nich by mali byť vykonávané s opatrnosťou a v rámci diverzifikovaného investičného portfólia. Pred investovaním je tiež odporúčané vykonať dôkladný výskum a zvážiť konzultáciu s finančným poradcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.msn.com, finance.yahoo.com, www.cnbc.com foto: The Motley Fool
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies