Krach Detroitu sa súd pokúsil zvrátiť, zatiaľ neúspešne

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 15:22 • 2 min
Krach Detroitu sa súd pokúsil zvrátiť, zatiaľ neúspešne

DETROIT - Detroit, jedno z najznámejších miest USA, oficiálne požiadal o ochranu pred veriteľmi ešte vo štvrtok

slovakia

left justify in out

Sudkyňa v americkom štáte Michigan požiadala o zrušenie žiadosti detroitskej radnice o vyhlásenie bankrotu. Podľa nej je totiž v rozpore s miestnymi aj federálnymi zákonmi a rovnako aj s ústavou v Spojených štátov. Dôvodom je, že krach údajne ohrozuje vyplácanie dôchodkov bývalých zamestnancov štátnej a miestnej správy. Michiganský generálny prokurátor sa však voči verdiktu okamžite odvolal a v tejto veci tak podľa amerických médií naďalej prebieha "právna bitka". Tú by mal definitívne ukončiť až Najvyšší súd.

Detroit, jedno z najznámejších miest USA, oficiálne požiadal o ochranu pred veriteľmi ešte vo štvrtok. Potvrdilo to Rick Snyder, guvernér štátu Michigan, ktorého je Detroit najväčším mestom. Guvernér konal na podnet krízového manažéra mesta Kevyna Orra, ktorý nevidel inú možnosť, ako sa obrátiť na federálny súd s požiadavkou o krach. V súčasnosti 700-tisícový Detroit, kedysi pýcha amerického automobilového priemyslu, sa tak stal najväčším mestom Spojených štátov, ktoré kedy vyhlásilo bankrot. Jeho dlh sa odhaduje na 18,5 miliardy dolárov, čo je v prepočte takmer 14 miliárd eur. Mesto definitívne prestalo s úhradou svojich záväzkov minulý mesiac. 

Detroit sa ocitol v nelichotivej situácii, ktorú podčiarkuje zanedbanosť ulíc a úbytok jeho obyvateľov o štvrtinu za posledných desať rokov. Desaťtisíce opustených budov chátra, pouličné osvetlenie a hydranty nefungujú, záchranné zbory zápasia so zastaraným materiálom a nízkymi mzdami a miera zločinu závratne stúpa. Mesto pre svoju podporu zbrojárskeho priemyslu počas druhej svetovej vojny je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších v celých Spojených štátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies