Koronakríza udrela tvrdo a nečakane, od začiatku roka zanikli tisícky reštaurácii a pohostinstiev

NETKY.SK • 17 Október 2020, 10:40 • 2 min
Koronakríza udrela tvrdo a nečakane, od začiatku roka zanikli tisícky reštaurácii a pohostinstiev

BRATISLAVA - Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu drví slovenský gastrobiznis. Podľa detailných dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorý pravidelne analyzuje ekonomické informácie z podnikateľského prostredia, od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Do konca septembra tohto roka je pritom na Slovensku zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania.

 

Gastro prevádzky sú najviac ohrozené

„Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.  

 

img

 

Od štvrtka (15. októbra) pritom došlo k plošnému obmedzeniu fungovania reštaurácií, barov či podnikov, čo do značnej miery skomplikuje podnikanie v tomto segmente. Rozhodnutie vlády o sprísnení opatrení prišlo v reakcii na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v krajine. 

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR Celoplošné opatrenia značne poškodia firmy, niektoré pravdepodobne zaniknú, tvrdí Oravec

 

Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, pričom je zakázané konzumovať ho v interiéri. Konzumácia je síce povolená v exteriéroch - na terasách, avšak vzhľadom na nepriaznivé počasie, túto možnosť zákazníci pravdepodobne nebudú vo veľkej miere využívať.

 

Prečítajte si viac: Koronakríza zatvára reštaurácie. Väčšina Slovákov sa vyslovila, že by im klesla kvalita života, ak sa zavrie ich obľúbená

 

Mnohým reštauráciám hrozí zánik

Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty.

 

img

 

„Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ uviedla Petra Štěpánová.

 

Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.

 

Mohlo by vás zaujímať: V dôsledku pandémie potravinári zväčšili veľkosť balení

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies