Keď sa Spartak spojí s hudbou, môže to vyzerať aj takto

NETKY.SK • 20 Október 2020, 06:32 • 2 min
Keď sa Spartak spojí s hudbou, môže to vyzerať aj takto

Aj revolúcia sa dá urobiť sofistikovane, múdro a so šarmom.

slovakia

left justify in out

Svoje o tom vie aj hudobné zoskupenie Ukitas, ktoré spojilo kultúru a šport a zanechalo hlboký odkaz.


Ako sa také niečo dá dosiahnuť?
Všetko sa to začína a aj končí v Trnave. Z mesta, ktoré je známe pod prezývkou Malý Rím, pochádza nielen spevácke duo Ukitas, ale aj futbalový tím, ktorý má byť projektom podporený.

 

Mali pochopenie
Najskôr bolo, pravdaže, nutné nazbierať odvahu, ktorá bola iste potrebná na oslovenie. 

 

„Mali sme pochopenie pre trápenie športovcov zo straty divákov, pretože sa nám deje to isté.  K odhodlaniu osloviť Spartak na vzájomný projekt nás po vyhlásení nových nariadení inšpiroval rozhovor s futbalovým trénerom istého klubu v športových novinách. V tom čase hovoril o tom, že možno prišiel čas nie len búchať hokejkami, ale upozorniť aj na futbal, ktorý má v súčasnosti kvôli vládnym obmedzeniam veľké straty, priam devastačné."
 

Nuž a odtiaľ bol len krôčik k vytvoreniu videoklipu, ktorý povie viac ako milión slov.

 

 

Je to o divákoch
Len málokto vidí spätosť kultúry a športu a málokto si uvedomuje, že predsa len existuje spoločný menovateľ. Tým je, ako inak, divák, ktorého sa či už športovec a či umelec, snaží dotknúť na úrovni duše.
„Ako hovoríme v závere videa, naše výkony sú vaše emócie. Hudobníci a športovci hrajú pre ľudí, bez nich to nejde."
 

Rovnakosť však vyplýva ešte z niečoho, v oboch odvetviach sa od človeka vyžaduje niečo viac ako len kúsok venovaného času. Chce to disciplínu, oddanosť rozumu i srdca, odriekanie a odvahu poraziť strach i občasnú túžbu vzdať sa.

 

Skupina Ukitas si uvedomuje, že demotivácia môže mať tvrdý dopad na motiváciu a že talent môže zapadnúť prachom pod vplyvom ťažkého obdobia, v ktorom sa spoločnosť v súčasnosti nachádza.
„Mladá generácia sa dnes vplyvom demotivácie zvonka môže rozhodnúť zanevrieť na svoj talent a povedať si, že práca umelca či športovca nemá jasnú budúcnosť. Kedykoľvek nás môžu vypnúť. Tých, ktorí si počas budovania svojej kariéri poctivo prešli všetkými pádmi a vzostupmi, stopka od vlády len tak neodradí. Cit k hudbe/športu je vzťah."
 

 

Nad inou sa neuvažovalo
Ústredná skladba videoklipu je dlhoročne považovaná za hymnu Spartaku a vraj sa nad inou ani neuvažovalo. Cieľom nebolo ju pretvoriť či nebodaj spotvoriť, ale obliecť ju do novučičkého oblečenia.
„Oproti pôvodnej dynamickej verzii od D.T.N.L je naša viac melancholická  a čisto akustická. Len klavír, bicie, ukulele a spevy. Pikoškou celého procesu spolupráce je, že keď sme s nápadom oslovili rodičov bubeníčky Nikoletky, ako zástupcov našej trnavskej hviezdy, ktorá je držiteľkou prvenstva v súťaži Československo má talent, jej mama Monika sa smiala do telefónu, že manžel bol vo svojich mladíckych časoch členom skupiny D.T.N.L a môžeme ho vidieť aj v ich videoklipe. Nikoletka je teda jeho nástupcom, čo je pre nás v skutku úsmevnou náhodou."
 

Posolstvo projektu je teda jasné. Kreativita nemá hranicu a aj kričať hlasno sa dá potichu, pričom Všetko závisí od fantázie.
„Dávame vám možnosť nahliadnuť do mysle športovca, ktorý príde na prázdny štadión či umelca, ktorý spieva do tmy," dodáva Ukitas na záver a že sa to s kultúrou a športom myslí vážne, o tom ani nemôže byť pochýb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies