Kandidáti na prezidenta 2024: Igor Matovič a Milan Náhlik - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 12:00 • 2 min
Kandidáti na prezidenta 2024: Igor Matovič a Milan Náhlik - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR, právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky. Voľba zo zahraničia možná nie je.

slovakia

left justify in out

Igor Matovič kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 11. mája 1973 v Trnave. V rokoch 1993 až 1998 študoval na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave.

V roku 2002 založil trnavské vydavateľstvo regionPRESS, v ktorom ako spoločník pôsobil do roku 2007. Do politiky vstúpil v roku 2010 s občianskym združením Obyčajní ľudia (OĽ). Vo voľbách v roku 2010 sa na kandidátke strany Sloboda a Solidarita (SaS) dostal do Národnej rady SR. Poslancom je dodnes.

Hnutie OĽANO niekoľkokrát zmenilo názov, aktuálne sa volá hnutie Slovensko. Matovič kandiduje za prezidenta SR vďaka podpisom od svojich poslancov.

Igor Matovič podal svoju kandidatúru na prezidenta SR ako posledný päť minút pred polnocou 30. januára. Podľa svojich slov sa rozhodol kandidovať preto, že „táto predvolebná kampaň si zaslúži dávku pravdy.“ Povedal, že do prezidentských volieb ide s tým, že vopred vie, že nemá šancu prejsť do druhého kola. Sám seba prirovnal k „bobkovému listu, ktorý síce nikto neje, ale polievke dáva chuť.“ Uviedol, že chce okoreniť kampaň aj tým, že bude klásť kandidátom aj nepríjemné otázky.

Milan Náhlik kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 15. augusta 1976 v Trnave. Vyštudoval Fakultu sociálnych vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Je bývalým príslušníkom Policajného zboru.

Do politiky vstúpil kandidatúrou v komunálnych voľbách v roku 2018 ako nezávislý kandidát na post poslanca v mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves, mandát poslanca v miestnom zastupiteľstve však nezískal. Nasledovala neúspešná kandidatúra do parlamentných volieb v roku 2020 za stranu Hlas ľudu.

Na podporu svojej kandidatúry v marcových prezidentských voľbách vyzbieral 15-tisíc podpisov občanov.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

Medzi jeho tri priority v prípade zvolenia zaradil vystúpenie Slovenska z NATO a z EÚ, ak sa nepodarí zlepšiť postavenie Slovenska v nej, a sfunkčnenie referenda ako kľúčového a záväzného prvku priamej demokracie. Ako zahraničného politika, ktorý je preňho inšpiráciou, označil ruského prezidenta Vladimira Putina. Na margo ruskej invázie na Ukrajinu sa vyjadril, že „Rusi urobili to, čo by urobil každý jeden milujúci rodič voči svojmu dieťaťu, ktoré by bolo ohrozené na živote a zdraví. Nikto nešiel pomôcť rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny pri ich prenasledovaní a vraždení. To netrvalo jeden deň.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, SITA, Milan Náhlik Webnode, Foto: Košice Dnes, Milan Náhlik Webnode
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies