Joe Biden vyzval guvernéra Cuoma, aby rezignoval pre svoj sexuálny škandál

NETKY.SK • 4 August 2021, 09:58 • 2 min
Joe Biden vyzval guvernéra Cuoma, aby rezignoval  pre svoj sexuálny škandál

NEW YORK - Newyorský guvernér Andrew Cuomo čelí, pre sexuálne obťažovanie takmer tuctu žien, rastúcemu tlaku na jeho rezignáciu.

slovakia

left justify in out

Newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová v utorok odhalila výsledky vyšetrovania, ktoré ukázalo, že Cuomo sexuálne obťažoval viaceré ženy.

 

 

Takmer päť mesiacov trvajúce netrestnoprávne vyšetrovanie, na ktoré dozerala newyorská generálna prokurátorka a viedli ho dvaja nezávislí právnici, odhalilo, že 11 žien, ktoré obvinili Cuoma, hovorili pravdu. Tvrdia, že sa ich nevhodne dotýkal, komentoval ich vzhľad alebo sa sugestívne vyjadroval k ich sexuálnemu životu.

Právnici, ktorí viedli vyšetrovanie, skonštatovali, že obvinenia žien potvrdzujú ďalší svedkovia a textové správy. Počas vyšetrovania vypočuli 179 ľudí vrátane samotného guvernéra.

„Tieto rozhovory a kúsky dôkazov odhalili hlboko znepokojujúci, no jasný obraz - guvernér Cuomo sexuálne obťažoval súčasné i minulé štátne zamestnankyne, čím porušil federálne a štátne zákony,“ povedala počas utorkovej tlačovej konferencie newyorská generálna prokurátorka Letitia James.

 

img

Výsledky zhrnuli v 165-stranovej verejnej správe, ktorá zvýšila tlak na guvernéra. Ten sa ešte pred rokom tešil úplne inej pozornosti, keď ho chválili za stabilné vedenie počas najhorších dní pandémie COVID-19, o čom dokonca napísal aj knihu. Neskôr sa však začali množiť obvinenia z obťažovania a tiež ďalšie otázky v rámci iného vyšetrovania, ktoré zisťuje, či na vydanie svojej knihy nepoužil štátne peniaze. Okrem toho prišlo   odhalenie, že jeho administratíva zatajovala skutočné počty úmrtí v opatrovateľských zariadeniach počas pandémie.

 

img
 

„Myslím, že by mal rezignovať,“ povedal v utorok novinárom prezident Joe Biden, čím zopakoval výzvy predsedníčky Snemovne Nancy Pelosiovej a newyorských demokratických senátorov Chucka Schumera a Kirsten Gillibrand.

 

Prečítajte si: Policajt, ktorého dobodali pri Pentagone, zomrel na následky zranení


Líder Zákonodarného zhromaždenia štátu New York, ktoré má právomoc na začatie procesu impeachmentu voči guvernérovi, sa tiež vyjadril, že je jasné, že Cuomo už nemôže zotrvať vo funkcii. Predseda zhromaždenia, demokrat Carl Heastie, čo najskôr, ako to bude možné, ukončí vyšetrovanie vedúce k impeachmentu.

Šesťdesiattriročný Cuomo však naďalej vytrváva a médiám povedal, že „fakty sú úplne iné, ako bolo prezentované“ a tiež zopakoval, že „sa nikdy nikoho nevhodne nedotkol a ani nerobil nevhodné sexuálne návrhy“.

 

img

V telefonickom rozhovore s Heastiem Cuomo podľa informácií agentúry AP trval na tom, že neodstúpi a žiadal od predsedu zhromaždenia, aby presvedčil ďalších demokratov a získal dostatok hlasov na zastavenie impeachmentu. Heastie mu však údajne povedal, že to nemôže urobiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies