Je inflácia v eurozóne skutočne pod kontrolou?

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 13:39 • 2 min
Je inflácia v eurozóne skutočne pod kontrolou?

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová je presvedčená, že inflácia v eurozóne sa dostala pod kontrolu. Poľavujú podľa nej následky energetickej krízy aj výpadky v dodávateľských reťazcoch.

slovakia

left justify in out

ECB v podstate prisľúbila, že na júnovom zasadnutí začne znižovať úroky. Tvorcovia menovej politiky už diskutujú o tom, kam sa sadzby posunú následne.
 
Prognóza, ktorú máme na najbližšie dva roky, sa skutočne veľmi, veľmi blíži cieľu, ak už ho nedosahuje, uviedla Lagardová. „Takže som presvedčená, že sme prešli do fázy kontroly.“
 
ECB sa usiluje o to, aby sa medziročná inflácia v eurozóne držala na dvoch percentách. V apríli zostala na marcových 2,4 percenta.
 
Centrálna banka predvlani v júli začala zvyšovať sadzby s cieľom dostať infláciu pod kontrolu, vlani v októbri prerušila sprísňovanie menovej politiky. Odvtedy drží základný úrok na 4,5 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Christine Lagardová / CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies