Island prinúti firmy vyplácať rovnakú mzdu bez ohľadu na pohlavie

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 14:08 • 2 min
Island prinúti firmy vyplácať rovnakú mzdu bez ohľadu na pohlavie

REYKJVÍK - Island sa zrejme stane prvou krajinou sveta, ktorá prinúti zamestnávateľov dokazovať, že platia zamestnancom rovnakú mzdu bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu, etnickú či národnostnú príslušnosť.

slovakia

left justify in out

Vláda tejto malej severskej krajiny dnes oznámila, že hodlá zaviesť štandard rovnakej mzdy. Ten bude vyžadovať od zamestnávateľov s viac ako 25 zamestnancami, aby zabezpečili, že im budú za tú istú prácu vyplácať rovnakú mzdu.

 

Island chce do roku 2022 zlikvidovať rozdiel v mzdách medzi pohlaviami. Minister pre rovnosť a sociálne veci Thorsteinn Víglundsson dnes - na Medzinárodný deň žien - oznámil, že "je správny čas urobiť niečo radikálne v tejto záležitosti".

 

V októbri tisíce islandských žien odišli z práce o 14:38 h na protest proti rozdielnym mzdám, aké berú za rovnakú prácu ženy a muži. Ľudskoprávne organizácie bojujúce za práva žien vyrátali, že v dôsledku tohto rozdielu ženy každý deň od 14:38 h pracujú zadarmo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies