V Rusku sa začalo vyšetrovanie so spojencami Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 11 August 2021, 17:30 • 2 min
V Rusku sa začalo vyšetrovanie so spojencami Alexeja Navaľného

MOSKVA - Pre získavanie finančných prostriedkov pre extrémistické skupiny začali v Rusku vyšetrovať Leonida Volkova a Ivana Ždanova. Ruské zákony stanovujú pri takomto obvinení trest odňatia slobody na maximálne osem rokov.

slovakia

left justify in out

V júni súd vyhlásil Navaľného Nadáciu pre boj proti korupcii a regionálnu sieť jeho kancelárií za extrémistické organizácie, čím ich postavil mimo zákon. Nadácia krátko pred rozhodnutím zastavila svoje crowdfundingové úsilie, aby zmiernila riziká pre ich podporovateľov.

 

img

 

Minulý týždeň však Navaľného tím oznámil, že znovu začína so získavaním peňazí prostredníctvom šifrovaných transakcií, ktoré obchádzajú ruský bankový systém a umožnia darcom zostať v anonymite. Ruské úrady následne rýchlo zablokovali webstránku, ktorú za týmto účelom spustil Navaľného tím.

 

Vyšetrovací výbor tvrdí, že Volkov a Ždanov sa snažili pokračovať v "nezákonných aktivitách" zakázaných organizácií. Obaja muži už viackrát za uplynulé roky čelili vyšetrovaniu a odišli z Ruska. Na správy o vyšetrovaní reagovali sarkasticky. "Priatelia, je to ozajstný problém. Neviem spočítať, koľko kriminálnych vyšetrovaní je voči mne. Porušil som hlasovacie práva, unikol som armáde (návrh), nedodržal som rozhodnutia súdu, skrýval peniaze, kradol peniaze, pral peniaze, čo iné?," vyjadril sa Ždanov prostredníctvom Instagramu.

 

 

"Politika v Rusku v roku 2021 je taká, že keď ste na schôdzi a váš telefón začne vyskakovať v dôsledku upozornení, otázok a hovorov, mimochodom si pomyslíte: 'Ach, pravdepodobne nový trestný prípad', pokojne pokračujete v stretnutí a potom si skontrolujte správy a skutočne ide o nový trestný prípad," vyjadril sa zase Volkov na sociálnej sieti Facebook.

Nové vyšetrovanie spustili v Rusku v čase rastúceho vládneho tlaku na podporovateľov opozície, nezávislých novinárov a ľudskoprávnych aktivistov pred parlamentnými voľbami v krajine, ktoré sa budú konať 19. septembra.

 

Hlasovanie je široko vnímané ako súčasť snáh prezidenta Vladimira Putina poistiť si vládu ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Šesťdesiatosemročný líder, ktorý je pri moci už viac ako dve desaťročia, vlani pretlačil ústavné zmeny, ktoré mu potenciálne umožnia udržať sa vo funkcii až do roku 2036.

 

img

 

Rusi hlasujú o zmene Ústavy, Putin by tak mohol ostať pri moci ešte 16 rokov

 

Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý mu umožní zostať vo funkcii ďalšie dve volebné obdobia


Navaľného, ktorý patrí medzi jeho najvplyvnejších kritikov, vo februári odsúdili na 2,5 roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia z roku 2014. Vtedy mu dali za vinu spreneveru, ktorá však bola podľa Navaľného vyfabrikovaná. Opozičného lídra zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou. Podľa Navaľného stál za útokom Kremeľ. Ruské úrady to odmietajú.

 

Ruský opozičný politik Navaľnyj bol prepustený z belinskej nemocnice



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies