Irán: Rokovali sme so šéfom Hizballáhu o vojne v Gaze

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 19:13 • 2 min
Irán: Rokovali sme so šéfom Hizballáhu o vojne v Gaze

BEJRÚT - Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí rokoval so šéfom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom o "navrhovaných riešeniach" na ukončenie vojny v Pásme Gazy. Uviedla to libanonská militantná skupina podporovaná Iránom. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Obaja rokovali o "najnovšom politickom a bezpečnostnom vývoji v regióne, najmä na frontoch v Gaze a Libanone, a tiež o navrhovaných riešeniach", uvádza sa vo vyhlásení Hizballáhu.
 
Americký prezident Joe Biden v piatok predstavil izraelský trojfázový návrh na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy.
 
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na vyhlásenie prezidenta Spojených štátov uviedol, že vojna v Gaze bude pokračovať, kým nebudú "splnené všetky ciele". Podľa Netanjahua to znamenaná eliminácia schopnosti Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu.
 
Bágherí v pondelok pricestoval do Libanonu na svoju prvú zahraničnú cestu od vymenovania za dočasného ministra zahraničných vecí. Do funkcie nastúpil po smrti svojho predchodcu Hosejna Amíra Abdollahjána, ktorý zahynul v máji pri nehode vrtuľníka, na ktorého palube bol aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Pre svoju prvú oficiálnu návštevu si vybral Libanon, pretože je podľa neho "kolískou odporu" proti Izraelu.
 
Na tlačovej konferencii Bágherí povedal, že Spojené štáty by mali zastaviť všetku pomoc Izraelu namiesto toho, aby navrhli prímerie.
 
Iránska tlačová agentúra Tasním uviedla, že Bágherí "hovoril s vodcami palestínskych odbojových skupín v Sýrii" na iránskom veľvyslanectve v Damasku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / Tasním, Foto: Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bagherí Kaní / TASR/AP
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies