Inaugurácia Pellegriniho: Stovky ľudí sa budú riadiť prísnym protokolom

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 10:22 • 2 min
Inaugurácia Pellegriniho: Stovky ľudí sa budú riadiť prísnym protokolom

BRATISLAVA - Už túto sobotu čaká Slovensko inaugurácia novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Ten počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie zloží sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR.

slovakia

left justify in out

Po skončení schôdze sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Prehliadka bude pred historickou budovou Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí.

Nasledovať bude slávnostná bohoslužba slova Te Deum a prevzatie Prezidentského paláca. Neskôr sa uskutoční prehliadka Čestnej stráže prezidenta a nakoniec slávnostný obed pre pozvaných hostí v Prezidentskom paláci

Podľa odborníčky na protokol Kataríny Strýčkovej bude najväčšou výzvou protokolistov, aby všetko prebiehalo hladko. Pripomenula, že počas inaugurácie Kisku si veľa ľudí sadlo tam, kam nemalo a nastali problémy. 

"Veľmi dôležité je dodržať čas, aby všetci prichádzali a odchádzali tak, ako majú, a aby si všetci ústavní činitelia, od ktorých ten akt závisí, sadali presne tam, kam majú, pretože od toho sa potom odvíja protokolárne poradie,” dodala.

"V prípade dažďa je to veľká výzva udržať niekoľko stoviek hostí v suchu a v prezentabilnej forme. Sú tam vlajky a ďalšie veci, ktoré by nemali byť mokré, čiže toto je veľká výzva. Je to aj o tom, že televízne zábery musia byť pekné. Je pripravených veľmi veľa veľkých dáždnikov,” uviedla.

Čestná stráž
Čestná stráž
Zdroj: Kancelária prezidenta Slovenskej republiky

Protokol určuje mužom tmavý oblek a viazanku a ženám kostým alebo šaty, ktoré nie sú po zem. V minulosti zvykli byť pozvaní aj neúspešní kandidáti na prezidenta. "Bolo to symbolické gesto a vyjadruje to úctu voči voličom, ktorí volili niekoho iného,” poznamenala Strýčková.

Slávnostná bohoslužba sa bude tradične konať v Dóme sv. Martina. Tento kostol je symbolom historickej tradície a odráža naše kultúrne a historické dedičstvo. V minulosti v ňom bolo korunovaných 11 panovníkov. 

"Verím, že si bezpečnostné zložky nájdu svoj systém a spôsob ochrany tak, aby bolo prezidenta vidno. Prezident nie je len niekto, kto sedí v nejakom paláci v hlavnom meste, ale reprezentuje ľudí a musí sa medzi nimi nejakým spôsobom pohybovať,” doplnila Strýčková.

Zvolený prezident Peter Pellegrini bude na slávnostnom obede po inaugurácií hostiť 15 dôchodcov a 15 mladých ľudí. Chcel by tak vyslať signál o potrebe vrátiť sa naspäť k medzigeneračnej solidarite a dialógu. "Pokúsiť sa dostať do rozhovorov najmladšiu generáciu s tou najstaršou. Mladí prinášajú energiu, starší skúsenosť, treba mať k tomu rešpekt a počúvať sa," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: parlamentnelisty.sk, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies