Hranie sa na obeť: Mentalita vďaka ktorej ľudia stagnujú je aj častou "chorobou narcistov"

NETKY.SK • 28 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Hranie sa na obeť: Mentalita vďaka ktorej ľudia stagnujú je aj častou "chorobou narcistov"

Obete veria, že sú vydané na milosť a nemilosť všetkým a všetkému okolo nich. Obeť zvyčajne neurobí pokrok vo svojom živote, pretože si uvedomuje, že je bezmocná. V dôsledku toho ich život stagnuje.

slovakia

left justify in out

Všetci máme v živote svoje vzostupy a pády. Zlé veci sa môžu stať vám alebo ľuďom, ktorých poznáte, každý deň. Ale sú ľudia, ktorí tvrdia, že to nikdy nie je ich chyba. Tvrdia, že nemajú kontrolu nad ťažkými situáciami a problémami, s ktorými sa stretávajú. Stáva sa im to jednoducho stále. 

Obeť sa môže stať súčasťou identity človeka, ale je to naučené správanie a dá sa zmeniť. Často sa vyvíja ako obranný mechanizmus na zvládnutie nepriaznivých životných udalostí.
Ľudia, ktorí neustále obviňujú iných ľudí alebo situácie za udalosti v ich živote, majú mentalitu obete.

Obete veria, že sú vydané na milosť a nemilosť všetkým a všetkému okolo nich. Obeť zvyčajne neurobí pokrok vo svojom živote, pretože si uvedomuje, že je bezmocná. V dôsledku toho ich život stagnuje.

Mentalita večnej obete

Nie je to mučenícky komplex. Mentalitu obete možno niekedy zamieňať s mučeníckym komplexom. Sú to dve podobné správania, ale existujú určité rozdiely. Obete berú veci osobne. Aj keď komentár alebo vyhlásenie nebolo namierené proti nim, stále to absorbujú, ako keby to tak bolo. "Čím som si to zaslúžil?" je pre nich častá otázka.

Na druhej strane, človek s mučeníckym komplexom sa často zo všetkých síl postaví za úlohy navyše pre iných ľudí, aj keď to nechcú. Obetujú sa pre druhých, no často sa po tom cítia rozhorčení. 

Nezdravé mechanizmy zvládania. Ľudia, ktorí majú mentalitu obete, často utrpeli traumu alebo ťažké časy, ale nevyvinuli si zdravší spôsob, ako sa s tým vyrovnať . Výsledkom je, že si vypestujú negatívny pohľad na život , keď majú pocit, že nemajú žiadnu kontrolu nad tým, čo sa s nimi deje. Pretože si nemyslia, že je niečo ich chyba, majú malý alebo žiadny zmysel pre zodpovednosť za svoj život. Proste sa im to stáva.

Ak sa niekto pokúsi pomôcť alebo ponúknuť riešenia, často je pripravený so zoznamom dôvodov, prečo to nefunguje. Ľudia, ktorí sa snažia pomôcť, sú často frustrovaní a zmätení. 

Držia krivdu

Obeť rada visí na starých krivdách a vyvoláva u iných ľudí zlý pocit z ich činov. Obeť si vybaví staré spomienky a udalosti, pri ktorých bola pravdepodobne oprávnene zranená, no používa ich ako dôvod, prečo nemôže zmeniť svoj postoj, svoj život alebo okolnosti v súčasnosti.

Aby sa ľudia, ktorí sa takto správajú, pohli vpred a prestali sa hrať na obeť, musia vidieť, že zadržiavanie nevraživosti ich iba drží dole. Obeť si musí uvedomiť, že zbavenie viny iných je vlastne vrátením všetkej sily a sebakontroly späť obeti.

Choroba narcistov?

Charakteristiky niekoho s narcizmom a niekoho, kto hrá obeť, sú podobné, vrátane nepreberania zodpovednosti za svoje činy, obviňovania druhých a manipulácie . Z tohto dôvodu nie je ťažké pochopiť, prečo ľudia s narcizmom môžu niekedy hrať obeť. 

Navyše hranie sa na obeť je technika, ktorú používajú jednotlivci, ktorí sú urážliví, a jednotlivci, ktorí sú narcistickí, sa môžu zapojiť do urážlivého správania, keď sa im nedostalo žiadneho dostatočného zaobchádzania a nedostávajú sa podľa svojich predstáv. Sú tiež veľmi investovaní do toho, aby ich ostatní považovali za niekoho, komu iní ublížili, a nie za osobu, ktorá sa sama dopustila nejakého nesprávneho konania.

Začína to výchovou

Tým, že sa matka hrá na obeť a dáva dieťaťu zodpovednosť za svoj život a činy, spája tieto dve identity. Ak dieťaťu pridelíte rolu záchrancu – alebo ho povzbudíte, aby ju prevzalo – tiež sa prepletajú a rušia zdravé hranice, ktoré by medzi rodičom a dieťaťom mali existovať. To môže zostať problémom dlho do dospelosti.

Deti normalizujú správanie a zaobchádzanie svojich rodičov a je veľká šanca, že dospelému dieťaťu potrvá roky, kým pochopí, že hra na obeť je paradoxne spôsob, ako si udržať kontrolu a moc. Malo by sa povedať, že dieťa pravdepodobne verí, že jeho matka nie je len utrpením, ale aj obeťou v skutočnom zmysle. Dospelé dieťa sa môže naďalej cítiť vinným alebo spoluvinníkom.

Správanie matky tlačí dieťa do presne definovanej úlohy – buď ako príčina trápenia, alebo ako balzam naň – takže pozornosť je odklonená od túžob a potrieb dieťaťa. V skutočnosti sa prejav potrieb dieťaťa môže stretnúť s odporom alebo dokonca s trestom. Dieťa sa učí tlmiť pocity a myšlienky a odpútava sa od nich; toto pokračuje až do dospelosti.

Ako prestať byť obeťou

Mentalita obete je naučené správanie. 
Inými slovami, nie je to niečo, s čím sa človek narodí. Je to niečo, čo sa naučíte v sociálnom prostredí. Môže sa to naučiť od rodinných príslušníkov alebo ako výsledok traumy. Máte však silu to prekonať. Urobte prvé kroky nasledujúcimi spôsobmi. 

Prevezmite zodpovednosť. Vy ste jediný, kto kontroluje svoje činy. Možno nebudete schopní ovládať ostatných, ale ovládate, ako na nich zareagujete. Kontrolujete, s kým a kde trávite čas. Uvedomte si svoj potenciál.

Starostlivosť o seba a súcit. Mentalita obetí je podvedome prijatá ako spôsob, ako sa vyrovnať, často z traumy z minulosti. Buďte k sebe súcitní pri zotavovaní. Precvičujte si starostlivosť o seba a sebalásku. Zapisovanie do denníka môže byť užitočným nástrojom na prekonanie svojich pocitov. 

Začnite hovoriť nie. Môžete povedať nie niečomu, čo nechcete. Je to v poriadku. Aj keď majú iní ľudia pocit, že ich sklamete, starajte sa o svoju energiu a uprednostňujte sa.  

Vzdelávajte sa. Prečítajte si knihy o mentalite obetí a o tom, ako ovplyvňuje váš život. Zvážte vyhľadanie terapie. Čím viac sa budete v tejto téme vzdelávať, tým je pravdepodobnejšie, že zostanete na správnej ceste k zotaveniu a vyhnete sa návratu k svojmu starému spôsobu myslenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: webmd.com, lifehack.org, thriveworks.com, psychologytoday.com. titulní foto: flokq.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies