Horiacu nákladnú loď Fremantle Highway z Holandska prepravili na bezpečnejšie miesto

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 18:00 • 3 min
Horiacu nákladnú loď Fremantle Highway z Holandska prepravili na bezpečnejšie miesto

SCHIERMONNIKOOG - Horiacu nákladnú loď Fremantle Highway naloženú autami sa počas riskantnej operácie podarilo presunúť na bezpečnejšie dočasné miesto pri holandskom pobreží, oznámilo v pondelok ministerstvo pre infraštruktúru a vodné hospodárstvo v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

Takmer 200-metrovú loď odťahovali dva remorkéry smerom na východ už od nedele – do vzdialenosti približne 16 kilometrov od ostrovov Schiermonnikoog a Ameland. Transport horiacej nákladnej lode prebehol podľa úradov bez problémov a situácia je v súčasnosti stabilná. Prepravu vykonali odborníci v oblasti záchranárstva a v sprievode lietadla pobrežnej stráže. Na operácii sa zúčastnilo aj špeciálne plavidlo určené na čistenie vody od ropy. Nákladná loď Fremantle Highway sa doteraz nachádzala severne od ostrova Terschelling. Išlo o riskantnú operáciu, keďže plavidlo naložené zhruba 3800 autami na palube ešte stále horí, pripomína DPA.

 

Oheň však medzičasom výrazne zoslabol. Existovali však obavy, že v oceľových stenách sú praskliny, cez ktoré by mohol vytiecť olej. Pri poškodení alebo prevrátení lode existuje riziko znečistenia životného prostredia. Nové miesto, kam loď prepravili, je podľa úradov bezpečnejšie a viac chránené pred vetrom. Freemantle Highway sa tak už nenachádza v blízkosti frekventovanej lodnej trasy a mala by tam zostať dovtedy, kým sa pre ňu nenájde prístav. Najprv je však potrebné uhasiť na jej palube požiar. 

hasenie lode Fremantle Highway
hasenie lode Fremantle Highway
Zdroj: Bloomberg

Loď prevážala 3783 nových áut vrátane 498 elektromobilov, pričom pod panamskou vlajkou sa plavila z nemeckého prístavu Bremerhaven do Singapuru. Požiar na nej vypukol v stredu skoro ráno, keď bola približne 30 kilometrov severne od ostrova Ameland.

V dôsledku požiaru zahynul jeden člen posádky, ďalších 22 sa podarilo zachrániť. Príčina požiaru dosiaľ nie je známa. Vlastník lode, japonská spoločnosť Shoei Kisen Kaisha, však uviedol, že ho s vysokou pravdepodobnosťou spôsobili elektromobily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies