Grónsko sa roztápa závratnou rýchlosťou. Hrozia globálne povodne!

NETKY.SK • 7 November 2021, 13:00 • 2 min
Grónsko sa roztápa závratnou rýchlosťou. Hrozia globálne povodne!

LONDÝN - Grónsky ľadovec sa roztápa obrovským tempom, zvyšuje tak riziko celosvetových záplav. Viac ako 3,5-biliónov ton tejto masy ľadu za uplynulých pár rokov zdvihlo hladinu morí o jeden centimeter.

slovakia

left justify in out

Roztápanie Grónska sa podľa najnovšej štúdie stalo za posledných 40 rokov oveľa častejším a intenzívnejším javom. Vedci pritom použili satelitné dáta od roku 2011 do 2020. Odhalili, že ľadové štíty v Grónsku skutočne stratili na objeme viac ako 3,5-biliónov ľadu. Tím vedcov z britskej univerzity v Leeds zistil, že toto roztápanie zvýšilo globálnu hladinu morí po celom svete o jeden centimeter.  

 

 

Zvyšuje sa hladina morí

K jednej tretine nárastu pritom došlo v priebehu iba dvoch rokov – 2012 a 2019, kedy extrémne počasie viedlo k rekordným úrovniam roztápania ľadu. Nové satelitné snímky podľa vedcov ukázali, že roztápanie ľadovca sa dramaticky zmenilo v závislosti od ročného obdobia a bolo zapríčinené vlnami teplého vzduchu v okolí Grónska.

 

img

 

Odborníci prišli na to, že jeho roztápanie spôsobilo približne 25 percentný nárast hladiny morí zaznamenaných za posledné desaťročia. Ak by sa Grónsko úplne roztopilo, hladina globálnych morí by sa zvýšila o viac ako 6 metrov. Aktuálne však vedci takýto scenár nepredpokladajú. 

 

„Podobne, ako sme to spozorovali v iných častiach sveta, aj Grónsko je zraniteľné voči nárastu extrémnych poveternostných javov. Keďže sa naša klíma otepľuje, je vhodné očakávať, že prípady extrémneho roztápania v Grónsku budú častejšie,“ uviedol hlavný autor štúdie Thomas Slater z univerzity.  

 

Súvisiaci článok: Výsledky štúdie, ktoré nepotešia. Z Arktídy sa uvoľní radioaktivita a vírusy, s ktorými si neporadíme!

 

Zaplavené oblasti

Tento rok sa na konci júla roztopilo 8,5-miliardy ton ľadu v priebehu jedného dňa. V inej štúdii výskumníci skúmali výšky ľadových príkrovov a mieru ich roztápania. Došli k záveru, že Grónsky ľadovec je na pokraji „veľkého bodu zlomu“.

 

Hlavnou príčinou je, že roztápaním sa znižuje výška ľadového štítu a vystavuje ho tak vyšším teplotám, ktoré panujú v nižších nadmorských výškach. Dáta ukazujú, že destabilizácia tohto ľadového štítu prebieha, pričom už mohla prekročiť aj spomínaný bod zlomu. 

 

img

 

„Množstvo ľadu, ktoré by zvýšilo hladiny svetových morí o jeden či dva metre, už je pravdepodobne odsúdené k roztopeniu. Podľa expertov by to mohlo trvať aj jedno storočie. Roztopenie kompletného ľadového štítu by zabralo asi aj tisíc rokov,“ píše sa v štúdii. 

 

Iná štúdia poukázala na to, že sa Grónsko roztápa sedemkrát rýchlejšie ako v 90. rokoch.  Rozsah a rýchlosť roztápania je oveľa väčšia, ako sa predpokladalo. Preto hrozí, že niektoré oblasti Zeme budú úplne zatopené a milióny ľudí prídu o svoje domovy.

 

Prečítajte si viac: V Grónsku padol teplotný rekord! Ľadovce sa topia závratnou rýchlosťou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies