Grécki potápači objavili vrak talianskej ponorky z druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 29 December 2021, 13:32 • 2 min
Grécki potápači objavili vrak talianskej ponorky z druhej svetovej vojny

ATÉNY – Grécki potápači objavili vrak talianskej ponorky, ktorú pred 80 rokmi potopili v čase druhej svetovej sily Spojencov v Egejskom mori. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Talianska ponorka s názvom Jantina sa plavila z gréckeho ostrova Leros so 48 námorníkmi na palube, keď ju 5. júla 1941 zasiahli torpéda vystrelené z britskej ponorky HMS Torbay. Jej vrak sa minulý mesiac podarilo objaviť tímu známeho gréckeho potápača Kostasa Thoktaridisa vo vodách Egejského mora v hĺbke 103 metrov. Vrak ponorky potápači objavili za pomoci podvodného plavidla ROV Super Achilles, pomocou ktorého tiež vykonali detailnú vizuálnu prehliadku potopenej ponorky.

 

img

 

„Námornú históriu môžem smelo prirovnať k hlavolamu. Časť z takéhoto hlavolamu máme práve pred sebou, konfrontácia dvoch bojových ponoriek je totiž v námorníctve veľmi zriedkavým javom,“ uviedol Thoktaridis. Identitu objavenej ponorky overili na základe záznamov talianskeho úradu námornej histórie, uviedol. Nejde pritom o prvý objav tohto typu, ktorý tento známy grécky potápač spolu so svojím tímom vykonal. Celkovo sa im podarilo nájsť už štyri vraky potopených ponoriek.

 

Možno vás zaujme: Úrad chce zvýšiť povedomie o ochrane whistleblowerov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies