Grécka pobrežná stráž údajne hádzala migrantov naspäť do mora. Podľa BBC má na svedomí desiatky životov

NETKY.SK • 17 Jún 2024, 14:39 • 2 min
Grécka pobrežná stráž údajne hádzala migrantov naspäť do mora. Podľa BBC má na svedomí desiatky životov

ATÉNY - Grécka pobrežná stráž spôsobila v priebehu troch rokov smrť desiatok migrantov v Stredozemnom mori vrátane deviatich, ktorých úmyselne hodila do vody. Napísali to novinári BBC vo svojom investigatívnom článku. Svoje zistenia podložili výpoveďami svedkov a analýzou videozáznamov.

slovakia

left justify in out

Deväť utopených patrí podľa BBC medzi viac ako 40 ľudí, ktorí zomreli v dôsledku toho, že ich vytlačili z gréckych teritoriálnych vôd alebo ich po dosiahnutí gréckych ostrovov vrátili späť do mora. Grécka pobrežná stráž dôrazne odmieta všetky obvinenia z nezákonnej činnosti.

Analýza pätnástich incidentov

Tím novinárov BBC vo svojom článku analyzoval pätnásť incidentov v období od mája 2020 do roku 2023. Tie viedli k 43 úmrtiam. Ako primárne zdroje použili informácie z miestnych médií, mimovládnych organizácií a tureckej pobrežnej stráže.

Podľa BBC je overovanie takýchto svedectiev mimoriadne náročné. Svedkov sa často nedá nájsť alebo sa boja prehovoriť. V štyroch z týchto prípadov sa však novinárom podarilo potvrdiť výpovede rozhovormi s očitými svedkami.

Muž zo Somálska povedal BBC, ako ho v marci 2021 pri príchode na ostrov Chios chytila grécka armáda, ktorá ho následne odovzdala gréckej pobrežnej stráži. Povedal, že pobrežná stráž mu zviazala ruky za chrbtom a potom ho hodila do vody.„Hodili ma zviazaného doprostred mora. Chceli, aby som zomrel,“ povedal.

Ilustračné foto - migranti a utečenci na palube člna sa blížia ku gréckemu ostrovu Lesbos.
Ilustračné foto - migranti a utečenci na palube člna sa blížia ku gréckemu ostrovu Lesbos.
Zdroj: Yahoo News UK / Reuters / Yannis Behrakis

Nezákonné vyhostenia

Grécke zákony umožňujú všetkým migrantom žiadajúcim o azyl zaregistrovať svoje žiadosti v špeciálnych registračných centrách na viacerých ostrovoch.

Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že tisíce ľudí, ktorí žiadajú o azyl v Európe, z Grécka nezákonne vyhostili späť do Turecka. Odopreli im aj právo požiadať o azyl, ktoré je zakotvené v medzinárodnom práve a práve EÚ.

Grécku vládu už dlho obviňujú z násilného vracania ľudí, takzvaného „pushbacku“ – späť do Turecka, odkiaľ prišli. To je podľa medzinárodného práva nezákonné.

Súčasťou investigatívneho článku je video, v ktorom filmári BBC ukazujú bývalému vysokému dôstojníkovi gréckej pobrežnej stráže zábery dvanástich ľudí, ktorých naložili na loď gréckej pobrežnej stráže a následne pustili späť do mora.

Bývalý dôstojník sa vyjadril, že nevidel nič násilné. Na videu mimo oficiálnych záberov ho však počuť, ako do stále zapnutého mikrofónu hovorí, že ide o „jednoznačne nezákonný postup“ a„medzinárodný zločin“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / BBC, Foto: BBC (ilustračná foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies